Šport
0 ogledov

Američani želijo prekiniti 12-letni post

James Blake 325 AFP Žurnal24 main
Dvorana Memorial Coliseum v ameriškem Portlandu bo konec tedna gostila najboljši moški teniški reprezentanci v Davisovem pokalu. Zda in Rusijo.

Dvorana Memorial Coliseum v ameriškem Portlandu bo konec tedna gostila najboljši moški teniški reprezentanci v Davisovem pokalu. Na zadnji teniški odločitvi leta se bosta za prestižno zmago v finalu tekmovanja, ki je bilo prvič na sporedu že leta 1900, pomerili izbrana vrsta ZDA in branilka naslova Rusija.

Rusi so v ZDA odpotovali brez Marata Safina, zato pa bodo nov uspeh skušali doseči z Nikolajem Davidenkom (četrtim na svetovni lestvici), Mihailom Južnim (19.), Igorjem Andrejevom (33.) in Dimitrijem Tursunovom (34.). "Ti fantje pač igrajo bolje kot Marat. To je največ, kar lahko v tem trenutku ponudimo," je svoj izbor pojasnil kapetan Šamil Tarpiščev, ki meri na tretjo rusko zmago v Davisovem pokalu v zadnjih šestih letih. Lani so Rusi v finalu ugnali Argentino. Kljub vsemu pa je Tarpiščev precej previden pri napovedih, saj meni, da podlaga v objektu, ki sprejeme 12.000 ljudi, njegovim izbrancem ne leži najbolj. "Lani smo v Moskvi imeli rahlo prednost, ko smo igrali proti ZDA na pesku. Zdaj pa imajo malce naskoka Američani, saj jim bolj leži hitra in trda podlaga v Portlandu," je dodal Tarpiščev.


Andy Roddick © Action Images

 
Na drugi strani so Američani trdno odločeni, da po 12 letih prestižni pokal spet postavijo v svoje vitrine. Doslej so sicer slavili že 31-krat, najdaljšo "sušo" doslej pa bodo pod vodstvom kapetana Patricka McEnroeja skušali prekiniti Andy Roddick (6.), James Blake (13.) ter dvojčka Mike in Bob Bryan , ki sta najboljša moška dvojica na svetu. "Imamo priložnost napraviti nekaj velikega in prinesti pokal v ZDA prvič po letu 1995. Toda pred nami je težak položaj, saj smo nasledili najuspešnejšo generacijo ameriških teniških igralcev. Težko bo katera koli država tako dominirala v tem tekmovanju, kot so v preteklosti ZDA. A skušali bomo vnesti takšno vzdušje, kot je bilo v časih Peta Samprasa, Andreja Agassija in Jima Courierja," je dejal Blake.

Nikolaj Davidenko © Action Images

 
Statistika medsebojnih dvobojev ruskih in ameriških tenisačev kaže močno v prid Roddicku in Blaku, saj je najmočnejše rusko orožje v posamični konkurenci Davidenko doslej izgubil vseh pet dvobojev proti Roddicku in vseh šest proti Blaku. Ob tem in razmerju na stavnicah (ki je v prid gostiteljev finala) so Rusi v tem tekmovanju še dvakrat klonili proti ZDA: leta 1995 so ZDA slavile v finalu pod Samprasovim vodstvom, tri leta pozneje pa so ruski igralci ameriško premoč morali priznati že v prvem krogu. Toda lani so se v boju velesil veselili Rusi ...
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.