Šport
16 ogledov

Američanki razburili s svojo željo

Alaina Kwan EPA
Američanki, ki sta se odločili, da bosta na SP v Glasgowu nastopili pod belorusko zastavo, sta dvignili ogromno prahu.

Ameriški telovadki Alaina Kwan in Kylie Dickson sta na gimnastičnem svetovnem prvenstvu v Glasgowu deležni vsaj toliko pozornosti kot zvezdnika Kohei Uchimura in Simone Biles. A Kwanova in Dicksonova nista bili članici zlate ameriške selekcije, nastopali sta za Belorusijo, državo, ki je nista še nikoli niti obiskali.

Telovadki sta z nastopom za državo, ki jo avtoritativno vodi Aleksander Lukašenko, na družbenih omrežjih sprožili pravi val zmerljivk, milejši nasprotniki beloruske politike so športnicama očitali samo nepatriotsko držo. Tudi navijači in strokovnjaki so se začudili nad potezo obeh Američank.

Burne reakcije so pustile posledice tudi pri obeh tekmovalkah, kar je bilo očitno v coni za druženje športnikov in novinarjev v dvorani Hydro Arena v Glasgowu, kjer se mladenki nista mogli izogniti vprašanjem o menjavi države. "Enkrat sem želela nastopiti na svetovnem prvenstvu in dobiti nove izkušnje. Zelo sem se zabavala in vse ostalo je obrobno," je povedala 17-letna Kwanova in dodala, da jo je pri menjavi izbrane vrste podprl tudi oče. Vprašanje, ali se že uči rusko, je nato preslišala.

Prestop je podprla tudi nekdanja sovjetska zvezdnica Nellie Kim. "Če kdo želi pomoč in nasvet, vedno pomagam. Več ne bom komentirala," je dejala petkratna olimpijska prvakinja Kimova, danes predsednica tehnične komisije pri mednarodni zvezi, ki pa je tudi podpredsednica beloruske gimnastične zveze. Slednja je v ekspresnem obdobju poskrbela tudi, da sta tekmovalki dobili belorusko državljanstvo. "Veseli sva, da sva lahko tukaj, in čast je, da smem nastopiti za Belorusijo," pa se ji je posredno zahvalila 16-letna Dicksonova.

Stikov z belorusko ekipo tekmovalki tako rekoč nimata. Pred tekmo je bilo tudi nekaj monologov o nastopu za drugo državo. "Nisem vedela, kako se bom počutila v beloruskem dresu, saj sem Američanka. A videla sem prednosti. Lahko potujem in nastopam na tekmovanjih. Seveda zdaj to počnem za drugo državo," je o tem povedala Kwanova.

V mnogoboju sta beloruski Američanki nato zasedli 71. in 73. mesto, s čimer je Belorusija dobila tudi pravico nastopa na predolimpijskem turnirju v Rio de Janeiru aprila prihodnje leto. Katera bo smela potovati in nastopati na tem turnirju, bo znano spomladi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.