Šport
35 ogledov

Ameriška vlada želi vpogled v zdravstveni karton Armstronga

Lance Armstrong EPA
Okoli 100 milijonov dolarjev je Armstrong prejel od ameriške vlade, sedaj si ta želi denar pravno priboriti nazaj.

Med leti 1998 in 2004, ko je nekdanji kolesar Lance Armstrong nastopal za ekipo US Postal (ameriška državna pošta), je prejel okoli 100 milijonov dolarjev sponzorstev iz državne blagajne. V začetku naslednjega leta se bo pričelo sojenje, v katerem želi ameriška vlada ta denar dobiti nazaj.

Padec nekdanjega uspešnega kolesarja, ki je pred dvemi leti v obsežnem intervjuju priznal uporabo prepovedanih substanc za povečanje telesne zmogljivosti, ni le šokiral športne navdušence, ampak tudi svoje sponzorje. Ameriška vlada pa domneva, da je o uporabi dopinških sredstev svoje zdravnike obvestil že leta 1996, ko je zbolel za rakom na modih. Zato želi vpogled v njegov zdravstveni karton. 

"Zahteva za vpogled ni nič drugega kot poskus nadlegovanja," so v izjavi zapisali odvetniki Armstronga. Vpogled bi bil vdor v zasebno življenje Armstronga, ki je nepotreben in bi le podaljšal sojenje. Ameriška vlada pa vztraja, da je vpogled potreben. Tako bi lahko dokazali, da so za doping vedeli tudi zdravniki in je Armstrong s pomočjo njih javnost namensko zavajal, da bi pridobil državne sponzorje.

Soproga nekdanjega kolesarja Frankieja Andreuja Betsy je že leta 2005 pričala, da je bila prisotna, ko je Armstrong svoje zdravnike leta 1996 obvestil o uporabi prepovedanih substanc. Tega pogovora z zdravniki se Armstrong naj ne bi spominjal. Izgovarja se, da je takrat imel zaradi raka operacijo na možganih in je izgubil del svojega spomina.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.