Šport
10 ogledov

Andersen osvaja naslove s Smodišem

1/12
Žurnal24 main
Ena od najvišjih preprek po obema košema bo za slovenske košarkarske reprezentante David Andersen, igralec s tremi evroligaškimi naslovi - vedno je bil v ekipi tudi Matjaž Smodiš.

Ne spreglejte našega mini portala Turčija 2010 in napovejte rezultat na Žurnalovem športnem Facebook profilu!

Poklikajte pa tudi po galeriji prizorov iz klubske in reprezentančne kariere avstralskega velikana.

David Andersen, po novem košarkar moštva Toronto Raptors, je v NBA preživel eno sezono, v majici Houston Rockets in povprečno dosegal slabih šest točk in dobre tri skoke na tekmo. V preteklih sezonah je bil vedno med najboljšimi visokimi igralci v Evroligi. V devetih sezonah je sodeloval pri treh evropskih naslovih z dvema kluboma.

V Virtus iz Bologne je prišel z 19 leti in leta 2001 pod imenom Kinder z njim – tedaj je za Bolonjčane igral tudi Matjaž Smodiš - že dvignil lovoriko za prvaka Evrope. Trener moštva je bil Ettore Messina. Leta 2003 se je 210 cm visoki Avstralec, ki ima tudi danski potni list, preselil v Sieno, a le za eno sezono. Sledila je nova pod pod noge, tokrat v CSKA, znova skupaj z Messino in znova skupaj s Smodišem. V vitrini ima torej tri evroligaške naslove, vse v paru z Novomeščanom. Moskovčani so se naslovov prvaka evrope veselili leta 2006 – ko je bil sicer Andersen poškodovan – in 2008. Zadnja postaja pred NBA je bila Barcelona.

Drugi košarkar, na katerega bo morala Slovenija dobro paziti, je Aleks Marić. Preberite več o njemu.

Z Avstralijo je nastopil na olimpijskih igrah leta 2004 in 2008, trikrat je bil prvak Oceanije. Na letošnejm mundobasketu Andersen dosega povprečno 11 točk in osem skokov na tekmo. Najboljši slovenski skakalec je denimo Boštjan Nachbar s 4,5 skoka. Je zelo vsestranski, racionalen. Igra lahko krilnega kot "težkega“ centra, tuje pa mu ni niti metanje trojk. Kaj tuje - na SP je od 12 poskusov v mrežici končalo kar pet metov za tri točke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.