Svet
68 ogledov

Angleški navijač se bori za življenje, Uefa na krizni sestanek

Francija EPA
Na evropskem prvenstvu v nogometu, ki poteka v Franciji, že tretjo noč zapored pretepi, solzivec in bežanje. V Marseillu je bilo ponoči poškodovanih 35 ljudi, trije huje. 50-letni Anglež pa se po srčnem napadu bojuje za življenje.

V Marseillu so se navijači spopadli že pred tekmo. Tik pred koncem tekme so ruski navijači vdrli med angleške, ki so sedeli v sosednjem delu stadiona in začeli divji pretep. Nekateri Angleži so zbežali celo preko ograje v notranji del stadiona Velodrome.

Francija | Avtor: EPA EPA

Huje ranjen angleški navijač

Posamezni izgredi so se nadaljevali tudi po tekmi. 35 ljudi je ranjenih. Okoli 17.30 so neidentificirani napadalci z železnimi palicami napadli skupino angleških navijačev, angleški navijač, ki so ga s palico udarili po obrazu, je doživel še srčni napad. Pripadniki posebnih enot so ga oživljali na mestu napada, preden so ga prepeljali v bolnišnico, kjer se bori za življenje.

Navijači dovolj ločeni?

Pri Evropski nogometni zvezi pripravljajo nove varnostne ukrepe, prva pa je na potezi disciplinska komisija, ki bo preverila, ali so bile na stadionu izgledalo posamezne navijaške skupine niso dovolj dobro ločene med seboj. "Uefa obsoja dogodke v Marseillu. Za ljudi, ki se udeležujejo tega nasilja, v nogometu ni prostora," pa je bilo po tekmi prvo jasno sporočilo, da si pri Uefi želijo narediti red.

"Vsekakor morajo dogodke najprej analizirati v lokalnem organizacijskem komiteju," je na to odgovoril Aleksej Sorokin, prvi mož organizacije nogometnega SP v Rusiji 2018. Divjanje ruskih navijačev pa že zdaj odpira tudi vprašanje SP v Rusiji. "Kaj ima s tem SP 2018," pa je ruskega ministra za šport Vitalija Mutka v zvezi s tem povzela ameriška agencija AP.

Obračunavanje med navijači

V Marseillu so se angleškim in ruskim huliganom pridružili tudi lokalni francoski divjaki. Policija  je priprla šesterico huliganov in iz lastnih vrst poročala o treh lažje ranjenih varuhih reda in miru.

Angleži so vMarseillu razgrajali že v četrtek in petek. Najhuje je bilo v predelu starega pristanišča, kjer je policija uporabila tudi solzivec.Časnik Nice Matin je včeraj poročal o Spopadli so se tudi navijači Severne Irske in domačini.

Francija | Avtor: EPA EPA

"Umiriti je treba le peščico divjakov"

Angleški izgredi v Marseillu imajo dolgo brado. Znani so dogodki iz leta 1998, ko so se Angleži v Marseillu dva dni spopadali predvsem z domačimi mladimi navijači in navijači Tunizije.

A vodja združenja angleških navijačev Kevin Miles poudarja, da je treba umiriti le peščico divjakov. "Velika večina tukaj preživlja čudovite dni. Res je veliko glasnih, a ti uživajo v rajanju in lepem vremenu na jugu Francije," je Miles dejal za televizijo Sky News. Še več, Miles trdi, da so bili številni mirni angleški navijači žrtve napadov ruskih in domačih huliganov in da je šlo v nekaterih primerih zgolj za samoobrambo, priznava pa, da je pri enih in drugih svoje dodal tudi alkohol.

Komentarjev 3
  • principiumnovum 12:53 14.junij 2016.

    Ne podpiram nasilja, ampak teh angleških huliganov mi pa res ni škoda. Niti eden se mi ne smili, če so jih Rusi nabunkali. Angleški huligani stalno povzročajo probleme. Pijejo in razbijajo. Spomnim se pred kratkim, ko so pijančevali v centru ...prikaži več Ljubljane in je eden od pijanih angleških navijačev zinil v novinarkino kamero, da so slovencem prišli pofukat žene in jim izpit vso pivo. Imeli so srečo, da so naši vrli slovenceljski moški takrat bili povečini v Drogerimarktih, na gej paradah, v solarijih, doma pazili otroke, bili pri svojih mamicah ali pa na pedikuri, ker če bi jih slišali bi jih premikastili še bolj kot so jih Rusi.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:00 12.junij 2016.

    " priznava pa, da je pri enih in drugih svoje dodal tudi alkohol."In naši si prizadevajo spet prodajat alkohol na športnih prireditvah. Športnih! ki naj bi bili promocija športa ne pa pijančevanja.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 11:24 12.junij 2016.

    Fusbal z zakonom prepovedat,tko, kot terorizem in ISIS!