Šport
13 ogledov

Anton ugnal tudi Pistolera

1/7
Žurnal24 main
Verjetno najtežjo etapo letošnjega Gira do vrha Monte Zoncolana je dobil Španec Igor Anton, ki je ugnal tudi še naprej vodilnega rojaka Alberta Contadorja. Tretji domačin Vincenzo Nibali.

Španec Igor Anton (Euskaltel) je zmagovalec 14. etape kolesarske dirke po Italiji. Na zahtevni, 190 km dolgi gorski preizkušnji od Lienza v Avstriji do Monte Zoncolana v Furlaniji z napornim zaključnim vzponom je Anton slavil pred rojakom Albertom Contadorjem, ki pa je obdržal rožnato majico vodilnega. Tretji je bil domačin Vicenzo Nibali.

Na Giru po odstopu Boruta Božiča v 11. etapi ostajata še dva Slovenca. Tokrat je bil boljši Gorazd Štangelj s 54. mestom (+ 11:27), Simon Špilak je bil 146. (19:20). Skupno je zdaj Štangelj 111., Špilak pa 122.

Za kolesarji sta dve težki etapi: potem ko so bili v petek v Avstriji na Velikem Kleku, so v soboto prišli do Furlanije in etapo končali na Monte Zoncolanu, ki slovi predvsem z zelo zahtevnim zadnjim vzponom. A kljub junaškemu nastopu Antona se v skupnem seštevku ni veliko spremenilo; Contador je bil tik za zmagovalcem etape, tako da ima zdaj še več prednosti pred zasledovalci v skupnem seštevku in je naredil še korak h končnemu uspehu.

Etapo so sicer skrajšali, saj so iz prvotne različice izločili vzpon in spust z Monte Crostisa, ker naj ne bi bila dovolj varna. Sporna je bila predvsem ozka cesta, po kateri spremljevalna vozila ne bi mogla voziti ob tekmovalcih, zato so se v moštvih uprli. Prireditelji so sicer na spustu namestili dodatne varovalne mreže, za katere so namenili pol milijona evrov. Kot zamenjavo so se določili za vzpon na Tualis, a so se prireditelji nato, ko so kolesarji etapo že začeli, odločili, da niti tega ne bodo izpeljali. Etapa je bila tako krajša za 35 kilometrov.

Junak je bil Anton, ki je zdržal vse napade tekmecev v zadnjih kilometrih, ko je vzpon na nekaterih mestih dosegel tudi 22 odstotkov, povprečno pa je bil 11-odstoten. Na koncu je imel nekaj več kot pol minute naskoka pred Contadorjem ter 40 sekund pred Nibalijem. Z etapno zmago se je prebil tudi na tretje mesto v skupnem seštevku, kjer ima Contador (Saxo Bank) zdaj tri minute in 20 sekund naskoka pred Nibalijem. Le sekundo več pa zaostaja Anton, ki se je s sedmega prebil na tretje mesto. Tokratna etapa pa je precej zredčila konkurenco za končno zmago, saj so Michele Scarponi, Roman Kreuziger in David Arroyo še povečali svoje zaostanke.

"Zelo sem utrujen. Etapa je bila naporna, jaz pa sem imel v mislih le skupini seštevek. Pomembno je, da sem prednost še malo povečal," je po uspešnem nastopu dejal Contador. Kolesarji pa bodo na Giru pred ponedeljkovim prostim dnevom s polno paro delali tudi še v nedeljo. Čaka jih namreč še ena zahtevna gorska etapa s tremi cilji prve kategorije, pa tudi vzpon na Passo Giau, z 2236 metri najvišjo točko letošnje dirke.

Kolesarska dirka po Italiji, 14. etapa:

1. Igor Anton (Špa/Euskaltel-Euskadi) 5;04:26
2. Alberto Contador (Špa/Saxo Bank) + 0:33
3. Vincenzo Nibali (Ita/Liquigas) + 0:40
4. Michele Scarponi (Ita/Lampre) + 1:11
5. Denis Menčov (Rus/Geox) + 1:21
...
54. Gorazd Štangelj (Slo/Astana) + 11:27
146. Simon Špilak (Slo/Lampre) + 19:20


Kolesarska dirka po Italiji, skupno:

1. Alberto Contador (Špa/Saxo Bank) 54;45:45
2. Vincenzo Nibali (Ita/Liquigas) + 3:20
3. Igor Anton (Špa/Euskaltel-Euskadi) + 3:21
4. Michele Scarponi (Ita/Lampre) + 4:06
5. John Gadret (Fra/La Mondiale) + 5:23
...
111. Gorazd Štangelj (Slo/Astana) + 1:34:49
122. Simon Špilak (Slo/Lampre) + 1:42:49

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.