Šport
28 ogledov

Anže na SP? "Upam, da ga ne bo."

Zakaj pa ne bi bile olimpijske igre naš cilj, pravi Matjaž Kopitar. (Foto: Saša Žurnal24 main
Matjaž Kopitar je bil na predsedstvu HZS potrjen za selektorja reprezentance. Bo pod njim Anže igral na SP? "Anže igra za reprezentanco, če ne igra v NHL. Upam, da ga ne bo."

Hokejska zveza Slovenije je na seji predsedstva na Jesenicah potrdila očeta Anžeta Kopitarja, Matjaža Kopitarja, za novega selektorja slovenske članske reprezentance. Obenem so tudi uradno prekinili sodelovanje s prejšnjim glavnim trenerjem Johnom Harringtonom. Predsedstvo HZS je za Kopitarjevega pomočnika potrdilo nekdanjega odličnega hokejista Nika Zupančiča. Na funkcijo direktorja članske reprezentance so potrdili še enega nekdanjega slovenskega hokejskega zvezdnika Dejana Kontreca.

Pri nas se je kult reprezentance zbil na minimum. V zadnjih letih je bilo bolj breme, če so te poklicali v reprezentanco.
Matjaž Kopitar

Pred turnirjem za pokal Acronija na Jesenicah je 45-letni Kopitar, ki je v reprezentanco vrnil Tomaža Razingarja in Roberta Kristana, pojasnil, kako si predstavlja delo v reprezentanci. "Nimam še pogodbe, a zame je pomembnejši 'fair' odnos. Tisti papir ne pomeni dosti. A čez noč se stvari ne da spremeniti. Mandati se ne postavljajo za štiri leta brez razloga. V enem letu ne moreš narediti veliko. Če pa delaš slabo, te po letu ali dveh zamenjajo. Vsak naj naredi svoje. Jaz sem za stroko, drugi so za druge stvari." Tudi sodelovanje z zvezo mora po njegovem mnenju temeljiti na razčiščenih odnosih: "Če so oni pripravljeni urediti stvari in pripravljeni s fanti in spremljevalnim osebjem urediti vse izven ledu, sem jaz sposoben s svojim štabom voditi ekipo na ledu."

Slovensko reprezentanco prihodnje leto čaka nastop na SP elitne skupine na Slovaškem, kjer bo igrala v zahtevni predtekmovalni skupini z Nemčijo, Rusijo in gostiteljico Slovaško. "Naš cilj je dolgoročen. To ne pomeni, da gremo na Slovaško z belo zastavo. Vsi vemo, kaj je naš cilj. Težko bo, a bistvo je, da ekipa ostane skupaj in poskuša priti do želenega cilja." Opozoril je tudi, da reprezentanca v Sloveniji nima veljave, ki bi jo zaslužila: "Pri nas se je kult reprezentance zbil na minimum. V zadnjih letih je bilo bolj breme, če so te poklicali v reprezentanco. Ta kult je treba spremeniti. To so naši najboljši igralci, kar jih imamo, in nimamo jih veliko."

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Zaveda se, da bodo priprave na SP zahtevne. Jeseniški turnir ta konec tedna bo zadnji v tej obliki, zato pa bodo pred SP odigrali še nekaj prijateljskih tekem (predvidoma s Francozi, dogovarjajo se za nastop Švedske v Sloveniji) in organizirali pripravljalni kamp za igralce, ki bodo prej končali državna prvenstva. Pojasnil je tudi, kako bo videti delo pod njegovim vodstvom: "Jaz nisem tiran. Skupaj bomo 30 dni na leto, fantje pridejo na zbor iz klubov utrujeni, poškodovani. Zaostrovati stvari, da bi morali igrati poškodovani ali bolni, je zame brezpredmetno. Po tej plati bom absolutno na strani igralcev, vzdušje pa bo prijateljsko, ne diktatorsko."

Ni važno, ali je Matjaž selektor ali ni. Anže igra za reprezentanco, če ne igra v NHL.
Matjaž Kopitar

Seveda se ni mogel izogniti tudi vprašanjem o sinu Anžetu; predvsem o tem, ali bo najboljši slovenski igralec na voljo Sloveniji na SP. "Ni važno, ali je Matjaž selektor ali ni. Anže igra za reprezentanco, če ne igra v NHL. To vedo vsi. To nikoli ni bilo vprašanje. Upam, družinsko in zaradi njega, da ga ne bo, saj veste, zakaj. A vse je možno, zahodna divizija je težka in lahko se zgodi, da ne pride v končnico. Vsi ga bomo pričakali odprtih rok, pa ne zato, ker je moj sin."

Nazadnje pa je Kopitar namignil še na doslej neuresničeno željo slovenskih hokejistov: olimpijske igre. "Nočem tega na glas poudarjati, ampak zakaj ne bi bil to naš cilj? V Hannovru so se fantje zbrali čez noč, pa so bili pol koraka do OI. Mi se sploh ne zavedamo, kaj bi pomenilo, da bi Slovenija igrala na OI. Zakaj ne? Imamo čas, imamo mlade igralce, imamo izkušenejše – ne bom rekel stare in lahko si zadamo ta cilj."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.