Šport
2139 ogledov

Aretiranih 230 ljudi, preiskava tudi v Sloveniji

doping epruveta Epa
Europol in Wada sta izvedla obsežno preiskavo.

V veliki protidopinški raciji so evropski varnostni organi v 33 državah, tudi Sloveniji, ukrepali proti posedovanju anabolnih steroidov in ponarejanju zdravil. 

Preiskovalci so opravili tako imenovano "največjo operacijo take vrste", poimenovano "Operacija Viribus", je Evropski policijski urad Europol objavil v ponedeljek.

Aretiranih je bilo več kot 230 osumljencev, v Evropi so odkrili devet podzemnih laboratorijev zdravil in zasegli na tone prepovedanih poživil. Med drugim naj bi našli kar 24 ton steroidnega praška.

Ekaterina Koroleva Nepojasnjeno Šport Dvajsetletnica umrla med kopanjem

Preiskovalci so zasegli skupno 3,8 milijona nedovoljenih poživil in ponarejenih zdravil, vključno z dopinškimi substancami, dietičnimi dodatki, zdravili in športnimi ter prehrambenimi dopolnili. Razdrli so 17 organiziranih skupin, končna številka aretiranih je 234, odprli pa so 839 sodnih primerov.

V operacijo Viribus je bila po izjavi za javnost Evropskega policijskega urada (Europol) vključena tudi Slovenija. Ob njej je navedenih še 32 drugih držav, med njimi Avstrija, Francija, Nemčija, Poljska, Portugalska, Romunija, Španija, Velika Britanija, Kolumbija, Švica, Ukrajina, Hrvaška, BiH, Črna gora, Severna Makedonija, Albanija in ZDA.

"Slovenska policija je v Europolovi operaciji Viribus, ki se je nanašala na zlorabe prepovedanih snovi v športu ter ponarejenih zdravil, hrane in drugega ponarejenega blaga, sodelovala konec preteklega leta na začetnem delovnem sestanku na Europolu in pri izmenjavi operativnih informacij," je za STA pojasnil Drago Menegalija, predstavnik Policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete.

Potrdil je, da je šlo v slovenskem primeru le za izmenjavo operacij ter da ni prišlo do nobene aretacije. "V okviru operacije Viribus je potekala intenzivna izmenjava operativnih podatkov med slovensko policijo in ostalimi sodelujočimi državam o sumih kaznivih dejanj, ki so bila izvršena v drugih državah, zato v Sloveniji ni bilo izvedenih drugih operativnih aktivnosti (hišnih preiskav in odvzemov prostosti)," je dodal Drago Menegalija.

V operaciji je sodelovala tudi Svetovna protidopinška agencija Wada (preiskava je namreč obsegala tudi preverjanje 1357 vzorcev krvi in urina športnikov z velikih tekmovanj), preiskavo pa sta vodili italijanska in grška policija.

doping | Avtor: Epa Epa

Med operacijo so zaznali naslednje trende: trgovci na debelo uvažajo velike količine steroidov za prodajo na črnem trgu, nepoklicni športniki, motoristi in bodibilderji kupujejo manjše pakete steroidov, večinoma iz Azije ali vzhodne Evrope, ki jih prenašajo v telovadnice. Povečala se je uporaba socialnih omrežij za oglaševanje, promocijo in prodajo anabolnih izdelkov, majhne organizirane kriminalne skupine vlagajo v nelegalne laboratorije in prodajajo nedovoljene substance, še vedno narašča število nepooblaščenih in ilegalnih spletnih lekarn, tudi na temnem spletu, v zadnjem času pa se vse več transakcij opravi s predplačniškimi kreditnimi karticami in kriptovalutami, so zapisali pri Europolu.

V zadnjih 20 letih se je svetovna prodaja anabolnih substanc močno povečala. Vsak, ki si želi priti do prepovedanih substanc, lahko pride do njih z enostavnim nakupom na spletu. So pa te substance lahko zelo škodljive za človekovo zdravje, saj med drugim povečujejo možnost srčnega infarkta, raka ter škodujejo ledvicam in jetrom. Varne pa niso niti živali, še posebno dirkalni konji, katerim lastniki prav tako dajejo prepovedane substance za boljši nastop.

doping "Šampionka" Šport Aktualni evropski prvakinji grozi štiriletna prepoved
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.