Šport
28 ogledov

Armstrong ostal brez pokroviteljev in odstopil

Armstrong Astana kolesarstvo Tour de France dirka po Franciji EPA
Nekdanji ameriški kolesar Lance Armstrong je z dneva v dan v večjih težavah. Danes mu je dolgoletni pokrovitelj, podjetje Nike, sporočil, da z njim prekinja sponzorsko pogodbo, takoj zatem pa je sedemkratni zmagovalec Toura odstopil z mesta predsednika svoje dobrodelne organizacije Livestrong, ki podpira bolnike z rakom.

Za ta korak se je odločil, da bi fundacijo, ki je od leta 1997 zbrala 500 milijonov dolarjev, obvaroval posledic dopinškega škandala. Kljub vsemu pa Lance Armstrong namerava ostati v odboru fundacije.

To bo še naprej podpiral tudi Nike, ki pa se po skoraj desetletju sodelovanja umika od sponzoriranja kolesarja in v zadnjem času tudi triatlonca ter tekača. "Lancea bremenijo neizpodbitni dokazi, da je v času kolesarske kariere sistematično uporabljal nedovoljena poživila, zato je etično, da pogodbo z njim prekinimo. Žal nam je, toda to je edino pravilno, dopinga enostavno ne moremo podpirati," so zapisali pri Nikeu.

Proizvajalca športne opreme je v torej časnik New York Daily obtožil, da je podkupil nekdanjega predsednika Mednarodne kolesarske zveze (Uci) Heina Verbruggena s 500.000 dolarji v zameno za molk o Armstrongovem dopingu, za katerega naj bi pri Uciju vedeli. Nike je te obtožbe zanikal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.