Šport
4 ogledov

Armstrong se je razgovoril

Lance Armstrong bo naskakoval še osmi naslov na Tour de France. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Vas zanima, kaj vse je Lance Armstrong povedal na novinarski konferenci? Zbrali smo nekatere njegove izjave. Povedal je, kaj si misli o Contadorju, Astani, Touru, dopingu …
 
 

Sicer se bom potrudil, da bom na Tour prišel čim bolje pripravljen, vendar ne vem, ali bo to dovolj za zmago.

Lance Armstrong

 
Lance Armstrong je na novinarski konferenci, ki je bila v sredo, povedal marsikaj, kar se v medijih ni toliko izpostavljalo. Prav zato smo za vas izbrali nekatere njegove izjave, ki se tičejo predvsem njegove vrnitve. V nadaljevanju si lahko preberete, kaj si veliki Armstrong misli o Albertu Contadorju , Astani , Dirki po Franciji , dopingu …

Armstrong o razlogih za vrnitev
Armstrong je na novinarski konferenci tudi uradno napovedal svojo vrnitev v profesionalno kolesarsko karavano in obenem navedel pravi razlog za svojo odločitev: "Za mojo vrnitev je več razlogov. Pogovoril sem se z ekipo, ki dela v naši fundaciji, in ko sem ugotovil, da se še vedno rad po več ur na dan vozim s kolesom, smo se vsi skupaj odločili, da bomo z mojo vrnitvijo na najboljši možni način opozarjali na bolezen, kot je rak, in na našo organizacijo, ki se s tem ukvarja. Prav to pa je prvi in najpomembnejši razlog za mojo vrnitev, saj menim, da ima športnik, ki tekmuje na najvišji ravni, zagotovo večji vpliv kot upokojeni športnik. Dirkal bom v tisti državi, ki bo zainteresirana za prizadevanja naše fundacije."

Armstrong že razmišlja o sezoni 2009 in svojem povratku v kolesarsko karavano. © Reuters

 
Armstrong o Astani
"V sezoni 2009 bom dirkal za Astano in se tako spet združil z Johanom Bruyneelom," je samo potrdil, kar so vsi praktično že vedeli, in razložil svojo odločitev: "Ko sem se odločal o drugih ekipah in se z možmi teh ekip tudi pogovarjal, sem ugotovil, da si sploh ne morem predstavljati, da bi lahko dirkal proti dolgoletnemu prijatelju, kot je Bruyneel, oziroma da bi dirkal brez njegove pomoči. Torej, z Johanom bova leta 2009 spet skupaj, moja prva dirka pa bo Tour Down Under v Avstraliji."

Armstrong o morebitni osmi zmagi na Dirki po Franciji
"Po pravici povedano, ne vem, ali lahko zmagam, saj med najboljšimi nisem nastopal že več kot tri leta. Dejstvo je, da bom na Tour de Franceu star skoraj 38 let. Sicer se bom potrudil, da bom na Tour prišel čim bolje pripravljen, vendar ne vem, ali bo to dovolj za zmago,"
je povedal Armstrong in priznal, da njegova samozavest ni taka kot pred leti, ko je bil nesporni kralj francoske pentlje: "Leta 2001 bi lahko rekel, da mislim, da lahko zmagam, ali da želim zmagati, ali pa celo, da bom zmagal. Danes tega ne bom rekel, ker preprosto ne vem. Sicer sem kar samozavesten, toliko pa spet ne, vsaj ne še."

 

Preberite še ...

Intervju: Jani Brajkovič
Lance bo samo eden od kapetanov
Video: Vrnejo se le pravi šampioni
Armstrong: Nemci ga ne marajo
Armstrong že zmaguje

Čeprav Armstrong poudarja, da je njegov prvi cilj globaliziranje svojih prizadevanj v boju z boleznijo, kot je rak, pa je priznal, da si želi biti najbolje pripravljen prav na Touru. Tudi zato bo še kako izbiral, na katerih dirkah bo nastopil. "Če hočem nastopiti na Touru, potem me zagotovo ne bo na primer na dirki v Pekingu, ki se konča dva dni prej."

Armstrong o povabilu na Tour
Seveda je nekatere na novinarski konferenci zanimalo, ali bosta Armstrong in njegova Astana sploh povabljena na Tour. "To je njihova odločitev. Oni izbirajo, koga bodo povabili in koga ne. Torej, če ne bom povabljen, potem ne morem storiti praktično nič. Vseeno, dirko sem dobil sedemkrat zaporedoma. Ker nekatere moje zmage veljajo za kontroverzne, bi prosil neodvisne strokovnjake, naj razjasnijo zadevo iz leta 1999. Naj vas samo opomnim, da so v Franciji leta 2000 vse vzorce še enkrat testirali in jih razglasili za 'čiste kot novozapadli sneg'," je o možnostih zavrnitve njega in njegovega prihodnjega moštva povedal Armstrong. No, direktor dirke Christian Prudhomme se je odzval na to izjavo in je že potrdil, da bo Astana lahko nastopila, če bodo pri tem moštvu spoštovali etični kodeks.

Alberto Contador (levo) in Lance Armstrong (desno). Španec bo poskusil dobiti svoj drugi Tour de France, Američan pa že kar osmega. © AFP

 
 
 

Od danes naprej vam ne bom več govoril, kako 'čist' sem ... Od zdaj naprej bom samo še kolesaril in širil svoje sporočilo po svetu. Don Caitlin pa vam bo lahko povedal, ali sem čist ali ne.

Lance Armstrong

 
Armstrong o nastopu na Dirki po Italiji in prihodnosti
Zanimiv odgovor je na novinarski konferenci Armstrong ponudil na vprašanje o njegovem morebitnem nastopu na italijanskem Giru: "Na Dirki po Italiji še nikoli nisem nastopil in res bi rad bil na startu. Letos bodo praznovali stoto obletnico, kar je za novinarje in tifose še toliko bolj zanimivo. Seveda bi s tem pozval tudi gospoda Berlusconija, naj nam pomaga pri našem projektu. Raziskava, ki smo jo naredili, je pokazala, da bi v Italiji imeli močan vpliv, zato za zdaj še ne bi izključil možnosti za nastop na tej dirki. Tudi Angelo Zomegnan je moj dolgoletni prijatelj."

Prav zanimivo bi bilo videti Armstronga na italijanski pentlji, čeprav je kar nekoliko težko verjeti, da bi se za tako potezo odločil že v naslednji sezoni. Da, prav ste prebrali. Armstrong je zanimiv odgovor podal tudi na vprašanje, koliko časa bo ostal v kolesarski karavani: "Za zdaj želim dirkati samo eno sezono, vendar se s tem ne obremenjujem. Prav lahko se zgodi, da bom vztrajal tudi dve sezoni." No, mogoče se bo za nastop na Giru odločil šele čez dve leti, seveda, če bo takrat sploh še dirkal.

Johan Bruyneel (levo) in Lance Armstrong (desno) bosta spet skupaj. Tokrat pri Astani. © AFP

 
Armstrong o Albertu Contadorju
V zadnjem času so se v medijih pojavile tudi govorice o tem, da prvi kolesar Astane Alberto Contador ni navdušen nad prihodom Lancea Armstronga. Španec si je zdaj premislil in poudaril, da ima lahko vsaka dobra ekipa več kapetanov. Lance Armstrong pa Contadorja hvali v vseh svojih izjavah in na novinarski konferenci ni bilo nič drugače: "Mislim, da je v Astani dovolj prostora za vse, zame, za Alberta in za Levija (Leipheimerja, op. p.), pa tudi za Bruyneela. Kot sem v zadnjem času že mnogokrat poudaril, je Alberto trenutno najboljši kolesar na planetu, to je dokazal tudi na Vuelti in to moramo vsi razumeti ter spoštovati. Tudi sam nisem prepričan, da lahko vozim tako dobro. Upam, da se bo vse skupaj izšlo. Če ima druge ponudbe in če hoče oditi stran, mogoče v kakšno izmed španskih ekip, potem je to njegova odločitev. Vendar bi ga sam spodbujal, naj ostane, saj se že veselim dirkanja z njim."

 

Moštvo Trek

Armstrong je naznanil tudi ustanovitev moštva Trek za kolesarje do 23 let, ki ga bo vodil nekdanji kolesar Axel Merckx.

Armstrong o dopingu
Armstrong je bil v preteklosti mnogokrat brez kakršnihkoli dokazov obtožen jemanja nedovoljenih poživil. Prav zato je zdaj uvedel nov pristop, saj je v ekipo povabil neodvisnega strokovnjaka Dona Caitlina , ki je znan kot eden od najzavzetejših borcev proti dopingu in tudi po tem, da je pričal na sojenju Floyda Landisa . "Ljudje bodo vedno skeptični do tistih, ki bodo dosegali dobre rezultate. Seveda ne trdim, da bom spet lahko tako dober, kot sem bil, a če vendarle bom, potem nočem pustiti nobenega dvoma v svoje predstave. Zato sem Dona vprašal, ali si lahko ogleda naš program. On bo povsem nevtralen in storil bom vse, kar mi bo rekel. Mislim, da je to prvi program, kjer bo športnik lahko povsem pod nadzorom. Donu sem povedal, da lahko pride test opravit, kadarkoli hoče."

Christian Prudhomme je že dejal, da bo Astana povabljena na Tour, vendar samo, če bo spoštovala določena pravila. © Reuters

 
Armstrong je tudi pojasnil, kaj pomeni, da bo to najbolj transparenten program do zdaj. "Sem povsem na voljo, ne samo Donu. Zato bodo vsi rezultati mojih vzorcev vidni vsem tudi na spletni strani. Torej, vsi jih boste lahko videli, jih analizirali in mogoče iskali kakšne razlike v rezultatih. Seveda boste morali pri tem upoštevati, da prihaja pri vzdržljivostnih športih do nekaterih sprememb, vendar bo prav Caitlin tisti, ki bo ocenil moje izvide. Od danes naprej vam ne bom več govoril, kako 'čist' sem, in zagotovo ne bom govoril o tem, kako drugi goljufajo. Od zdaj naprej bom samo še kolesaril in širil svoje sporočilo po svetu. Don Caitlin pa vam bo lahko povedal, ali sem čist ali ne."

Armstrong o dopingu in rešitvah
"Pomembno je, da se zavedamo, da doping ni nič novega. Doping obstaja, vse odkar sta se dva športnika postavila na startno črto in se potegovala za to, kdo bo prvi na cilju. Vedno je bil nekdo, ki je do zmage poskušal priti po bližnjici. Doping pa ne obstaja samo v kolesarstvu, temveč v vseh športih. Kolesarstvo v boju proti dopingu naredi največ od vseh," je poudaril Armstrong in podal tudi zanimivo rešitev, oziroma je posredno nekoliko skritiziral dejanja nekaterih vodilnih mož v kolesarstvu: "Po mojem mnenju se mora na tekmovanjih, kot je Tour, tiste, ki prekršijo določene meje, poslati domov, vendar se mora dirka obenem tudi nadaljevati. Vsega skupaj se ne sme objokovati, ne sme se govoriti, da smo spet stopili korak nazaj, tudi se ne sme govoriti, da je s tem športom konec, da bo umrl. Preprosto se moraš pomikati naprej. Tisti, ki kršijo pravila, naj gredo domov, ostali pa lahko nadaljujemo dirko. Mislim, da je to najbolj pošteno do kolesarjev in do navijačev," je še dodal Teksašan in za konec poudaril: "Ne pravim, da je to dobra stvar, vendar se moraš v dobro vsakega športa pomikati naprej."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.