Šport
22 ogledov

Armstrong še vedno prikriva resnico

Armstrong in Oprah Reuters
Zvezni agentje, ki preiskujejo primer Lancea Armstronga, so padlega kolesarja označili za preračunljivega manipulatorja, ki pod pretvezo priznanja še naprej prikriva resnico.

Ameriška vlada je leta 2013 vložila tožbo proti osramočenemu Lanceu Armstrongu, potem ko naj bi razkritje dopinške afere škodovalo ugledu državne pošte, ki je bila eden glavnih finančnh podpornikov kolesarske ekipe U.S. Postal.

Preiskovalci primera so sodišču v petek predali dokumente, v katerih navajajo, da je nekdanji kolesar nezanesljiv vir informacij, obenem pa naj bi svoja medijska razkritja skrbno načrtoval in se tako sistematično izognil resnici. Ameriška vlada je želela v navezavi na primer zaslišati tudi Armstrongovo partnerko Anno Hansen, ki je decembra lani prevzela odgovornost za prometno nesrečo v Aspnu, vendar se je kasneje izkazalo, da je za volanom sedel ameriški zvezdnik. Tožilstvo želi na primeru dokazati, da Armstrong po odmevnem priznaju v pogovoru z Oprah Winfrey ni bistveno spremenil svojega ''modus operandija''.

''Armstrongova priznanja še zdaleč niso obsežna. Prav nasprotno, Armstrong je skrbno izbral medije, ki bodo prejeli njegova priznanja in kakšen bo obseg teh priznanj. Proces mu je omogočil, da še naprej prikriva bistvena dejstva o razsežnosti njegove uporabe dopinga, kdo mu je pri tem pomagal, od kod so poživila prihajala in kako je uspel tako dolgo skrivati svoje dejavnosti,'' so zapisali odvetniki vlade.

Zagovornik ameriškega kolesarja, Elliot Peters, obtožbe zavrača in trdi, da želi vlada ZDA po nepotrebnem očrniti družino Armstrong. Ob tem je še dodal, da je zaslišanje Anne Hansen brezpredmetno, saj s primerom nima nikakršne povezave.

''Ker je vlada očitna spoznala, da ne more dokazati škode, ki naj bi jo zaradi sponzorstva kolesarske ekipe utrpela državna pošta, s čimer je primer proti Armstrongu izgubil na veljavi, se zdaj zateka k novi taktiki - karakterni atentat na osnovi nepovezanih stvari in nadlegovanjem njegove partnerice,'' je za USAToday povedal Peters. ''Taktika je neokusna in nevredna ameriške vlade,'' je dodal.

Armstronga je po priznanju dopinških grehov doletelo več tožb. Februarja je moral plačati desetmilijonsko odškodnino podjetju SCA Promotions, pravdanje z ameriško vlado pa bi ga v primeru, da bo spoznan za krivega, stalo več kot 100 milijonov dolarjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.