Šport
3 ogledov

Armstrong spet na zatožni klopi

lance armstrong EPA
Sodnik Christopher Cooper je ameriškim oblastem dal zeleno luč, da lahko z dopingom osramočenega kolesarja Lancea Armstronga vnovič posadijo na zatožno klop.

Ameriško ministrstvo za pravosodje od nekdanjega kolesarja Lancea Armstronga terja 100 milijonov dolarjev odškodnine zaradi goljufanja vlade v času, ko ga je sponzoriralo državno podjetje US Postal.

Cooperjeva odločitev je velik udarec za Armstronga, ki je zahteval, da se primer zavrže. Sam trdi, da tožbe nimajo osnove, saj naj bi podjetje US Postal veliko pridobilo prav zaradi sponzorske pogodbe, ki jo je imelo z Armstrongom. Cooper je pojasnil, da mora odločitev, ali je bila podjetju storjena škoda ali ne, sprejeti porota.

Vložili več kot 32 milijonov

Ameriško poštno podjetje US Postal je v Armstronga in njegovo kolesarsko ekipo vložilo več kot 32 milijonov dolarjev. Nekdanji Armstrongov moštveni sotekmovalec Floyd Landis je že leta 2010 vložil tožbo proti Armstrongu zaradi prevare, nato se mu je v tožbi pridružila še vlada.

Armstrongu so oktobra 2012 odvzeli vseh sedem zmag (1999 - 2005) na najprestižnejši kolesarski dirki na svetu, Tour de Franceu, potem ko ga je ameriška protidopinška agencija Usada obtožila, da je sodeloval v eni največjih dopinških prevar v zgodovini športa.

Po letih in letih zanikanj zlorabe dopinga kljub doživljenjskemu suspenzu je Armstrong januarja 2013 v televizijskem šovu z Oprah Winfrey končno le priznal, da si je do boljših izidov praktično vso kariero pomagal s prepovedanimi sredstvi.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.