Šport
24 ogledov

Armstrongov bron iz Sydneyja že v skladišču MOK

Ullrich Ekimov Armstrong Sydney 2000 EPA
Odvzeta bronasta olimpijska kolajna Lancea Armstronga iz Sydneyja 2000 je novi dom dobila v skladišču Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) v švicarski Lozani.

Prav v teh dneh se je namreč končala saga s predajo odvzetega odličja. Mednarodni olimpijski komite (MOK) je januarja Lanceu Armstrongu, ki prestaja dosmrtno prepoved udejstvovanja v športu zaradi zlorabe prepovedanih poživil, odvzel bronasto kolajno, ki jo je osvojil na olimpijskih igrah leta 2000 v Sydneyju v cestnem kronometru.

MOK je zahteval, naj Armstrong po priznanju dopinških grehov vrne odličje, a je Teksašan to več mesecev prelagal. Pred dvema tednoma se je vendarle odločil, da bo izročil odličje, ki mu po pravilih krovne olimpijske organizacije ne pripada več. Poslal ga je Ameriškemu olimpijskemu komiteju (Usoc), ta pa je kolajno posredoval naprej na švicarski sedež mednarodne olimpijske družine.

Konec žalostnega poglavja

"Kolajna je končno pri nas. S tem se je tudi končalo to žalostno poglavje," je izjavil tiskovni predstavnik MOK Mark Adams. MOK se je sicer odločil, da kolajne ne bodo izročili naslednje uvrščenemu športniku na seznamu.

Olimpijsko posamično preizkušnjo na čas je leta 2000 v Sydneyju dobil Rus Vjačeslav Jekimov, drugi je bil Nemec Jan Ullrich, ki je sicer tako kot tedaj tretji Armstrong po nizu obtožb letos priznal uporabo krvnega dopinga, potem ko so ga leta 2012 spoznali krivega kršitve protidopinških pravil in mu izbrisali vse dosežke po maju 2005.

Sumljivi tudi Olano, Pantani, Ullrich ...

Olimpijska kolajna je tako še vedno Nemčeva. Za ameriškim kolesarjem se je uvrstil Španec Abraham Olano, ki je bil prav tako vpleten v škandal, ko je preiskava francoskega senata odkrila, da je na sloviti Dirki po Franciji (Tour de France) oddal sumljiv vzorec, ki je pokazal uporabo prepovedanega dopinga epo.

Olano je sicer zanikal uporabo dopinga. Sum o uporabi krvnega dopinga pa je padel tudi na takratnega šampiona Toura Marca Pantanija in drugouvrščenega Ullricha.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.