Šport
10003 ogledov

Arogantno, ponižno, iskreno: Đoković postregel s tremi odgovori

Novak Đoković Epa
Novak Đoković je odkrito spregovoril o tem, ali samega sebe smatra za najboljšega teniškega igralca vseh časov.

Srbki športni as Novak Đoković (36) je statistično gledano z naskokom najuspešnejši tenisač vseh časov, vendar mu nekateri teniški poznavalci vseeno ne priznavajo naziva najboljšega igralca vseh časov.

Mnogi še vedno prisegajo na Švicarja Rogerja Federerja, spet drugi se nagibajo k Špancu Rafaelu Nadalu, tretji pa poudarjajo, da je nemogoče primerjati šampione in različnih časovnih obdobij.

Đoković je bil večji del svoje kariere vpet v troboj s Federerjem in Nadalom, v zadnjih nekaj sezonah pa mu je uspelo svoja večna rivala pustiti za seboj. To je v nedavnem medijskem nastopu priznal tudi španski tenisač, ki je imel pred Đokovićem kratek čas v lasti najprestižnejši rekord po številu osvojenih grand slamov. Pred njim je ta rekord dolga leta pripadal že upokojenemu Federerju. Ta se je upokojil z 20 največjimi lovorikami, Nadal jih ima 22, Đoković pa 24.

Nadal Đoković | Avtor: Profimedia Profimedia
"Številke so številke in statistika je statistika. Novakove številke so boljše od mojih in temu se ne da oporekati. Ni mi pod častjo in nimam takšnega ega, da bi želel prikrivati resnico. Vse ostalo je stvar okusa, navdiha ali občutkov, zakaj ti je nek tenisač ljubši od drugega. Glede na lovorike je Đoković najboljši vseh časov in glede tega ni kaj razpravljati," je nekaj mesecev pred bližajočo se vrnitvjo na ATP Tour priznal Nadal.

Tudi Đoković se, odkar se je okitil z vsemi najprestižnejšimi rekordi, pogosto srečuje z vprašanjem o tem, ali samega sebe smatra za najbojšega teniškega igralca vseh časov. V pogovoru za L'Equipe je 36-letni Srb, ki je nedavno izrazil željo, da bi igral do 40. leta ali celo dlje, ponudil tri različne odgovore - arogantnega, ponižnega in iskrenega.

"Na to vprašanje lahko odgovorim na tri različne načine," je na temo najboljšega igralca vseh časov povedal Đoković. "Prvi je: 'Jaz sem najboljši'. V tem primeru bodo ljudje rekli, da sem zelo aroganten in da ne spoštujem drugih. Drugi odgovor bi bil: 'Ne mislim, da sem najboljši', kar bi bilo skromno in tudi povsem možno. In še tretji: 'Sem to, kar sem in ponosen sem na vse, kar sem dosegel, obenem pa spoštujem tudi vsa druga obdobja in mnenja, zato razpravo o najboljšem vseh časov prepuščam drugim. To je moj odgovor," je odvrnil Srb.

Đoković bo sezono 2024 začel na ekipnem tekmovanju United Cup v Perthu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.