Šport
86 ogledov

Ashe sporočil žalostno novico

Stadion Arthurja Ashea vsako leto gosti OP ZDA. (EPA)
1/2
Žurnal24 main
Na današnji dan leta 1992 je ameriški teniški igralec Arthur Ashe javnost seznanil, da je okužen s smrtonosnim virusom HIV. Umrl je slabo leto kasneje.

Arthur Robert Ashe mlajši se je rodil 10. julija 1943, umrl pa 6. februarja 1993. Eden od najboljših ameriških teniških igralcev vseh časov je v karieri osvojil tri turnirje za grand slam (OP ZDA l. 1968, OP Avstralije l. 1970, Wimbledon l. 1975), skupno na turneji ATP osvojil 33 turnirjev, leta 1969 pa je bil tudi številka ena svetovnega tenisa. Skupno je dobil 818 dvobojev, izgubil pa 260.

Arthur Ashe se je poklicno pričel s tenisom ukvarjati leta 1969, leto po velikem zmagoslavju na prvem OP ZDA. Uspešno je igral več kot deset let, po operaciji srca leta 1979 pa se je leto zatem upokojil. Še danes je edini temnopolti igralec, ki je v karieri v posamični konkurenci osvojil OP ZDA, OP Avstralije in Wimbledon.

Po upokojitvi se je Ashe ukvarjal z veliko različnimi stvarmi. Tako je pisal za revijo Time, komentiral za televizijsko postajo ABC Sports, ustanovil državno mladinsko teniško ligo, bil pa je tudi kapetan ameriške reprezentance v Davisovem pokalu. Leta 1983 je prestal še drugo operacijo srca, dve leti kasneje pa je postal član teniške Hiše slavnih. Ustanovil je tudi organizacijo za boj proti aidsu. Leta 1988 je zbolel, zdravniki pa so ugotovili, da se je pri drugi operaciji srca pri transfuziji krvi okužil z virusom HIV. Z ženo o bolezni nista javno govorila vse do osmega aprila 1992. V zadnjem letu svojega življenja je Ashe veliko časa namenil osveščanju ljudi o tej nevarni bolezni. Dva meseca pred smrtjo ga je revija Sports Illustrated razglasila za največjo športno osebnost leta. Ashe je boj za življenje izgubil 6. februarja 1993. Po smrti je prejel številna priznanja, osrednje igrišče v Flushing Meadowsu, kjer vsako leto poteka OP ZDA, pa nosi njegovo ime.

Drugi dogodki na današnji dan:

8. 4. 2007 Anže Kopitar je v zadnji tekmi svoje krstne sezone v ligi NHL dosegel zmagoviti gol proti Phoenixu (3:2). V prvi sezoni med največjimi asi je Hrušičan zbral 20 golov.

8. 4. 1999 Marko Milič je po premoru spet dočakal priložnost v ligi NBA. Trener Phoenixa Danny Ainge ga je ponovno vpoklical v moštvo, a se Kranjčan proti Minnesoti ni prav izkazal. V štirih minutah je zgrešil dva meta iz igre in ukradel eno žogo.

8. 4. 1999 – Peking je vložil uradno kandidaturo za organizacijo olimpijskih iger 2008. Kasneje je organizacijo tudi dobil in pred slabimi tremi leti izvrstno organiziral igre.

8. 4. 1993 – Ameriški plavalec Matt Biondi je pri 27 letih sklenil športno pot. Na treh olimpijskih igrah je osvojil 11 kolajn.

8. 4. 1950 – Začetek prve sezone v ligi NBA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.