Šport
14 ogledov

Atleti po kolajno in dva finala

Snežana Rodić ima deveti izid na svetu v troskoku. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Slovenska atletska reprezentanca bo na EP v Barceloni (od 27. 7. do 1. 8.) nastopila v najštevilčnejši zasedbi doslej, 33 predstavnikov, 17 atletov in 16 atletinj, pa ima cilj kolajno in še enega do dva finala.
Kljub temu, da so nekateri vrhunski atleti končali kariero ali so poškodovani, je številna atletska zasedba izpolnila normo in potuje na EP. Čeprav ni več v ekipi Primoža Kozmusa, zlatega olimpionika in svetovnega prvaka, ki je nekaj let zapored osvajal odličja na velikih tekmovanjih, pa je z nami Ratejeva, ki se lahko zavihti na zmagovalne stopničke.
Peter Kukovica, predsednik AZS

Prvo ime ekipe je Martina Ratej (Šentjur), tretja na svetu v sezoni v metu kopja. "Moji cilji so vse leto jasni. Dobro sem tekmovala v vsej sezoni in na EP, ki je bil moj največji cilj leta, bom dala vse od sebe, da bi prišla čim višje, tudi do odličja," je bila kratka Ratejeva. "Z Ratejevo sva uresničila vse, kar sva si zadala. Malo me skrbijo le žulji, ki so se pojavili v zadnjih 14 dnevih zaradi nove obutve. Upam, da bomo to rešili in na EP napravili to, kar smo si zastavili že pred začetkom sezone," je dodal trener Ratejeve Andrej Hajnšek.

Med deseterico je po najboljših letošnjih izidih prijavljenih atletinj poleg Ratejeve le še Snežana Rodić v troskoku, ki ima deveti izid in je v četrtek zvečer prvič v karieri tekmovala na prestižni diamantni ligi. V Monte Carlu je zasedla šesto mesto in znova presegla 14 m.

Deseterici se je najbolj približala Tina Šutej (Mass), ki je s 4,50 m postavila tudi slovenski rekord, kar je 11. izid prijavljenih v njeni disciplini. "Skušala se bom približati ali izboljšati državni rekord, kar bo verjetno dovolj za finale. Resnično si želim, da bi mi to uspelo," si je zaželela Šutejeva, ki sicer študira v ZDA. 

V ekipi poleg Primoža Kozmusa zaradi poškodb ni tudi treh slovenskih rekorderjev Marije Šestak (troskok), Sonje Roman (1500 m) in Damjana Zlatnarja (110 m ovire), manjka pa tudi Pia Tajnikar, ki je izpolnila normo za EP, vendar je ocenila, da ni dovolj dobro pripravljena.
Matic Osovnikar, kapetan reprezentance, bo na 100 metrov branil bron s prvenstva izpred štirih let v Göteborgu na Švedskem. "Prihajam v formo in rezultati doslej v sezoni ne kažejo tega, kar sem sposoben. Upam na najboljše, vendar pa se je treba zavedati, da so se v štirih letih razmerja povsem spremenila. Nekateri tekmeci so boljši, dobil pa sem tudi nove," je bil kratek Osovnikar. Ima 24. izid na 100 in 47. na 200 m. Najvišje med atleti in edini med prvo dvajseterico je Gregor Kokalovič, 19. na 200 m. Na finale lahko upa Rožle Prezelj, če bo ponovil svoj letošnji najboljši izid (2,26 m), Miran Vodovnik v suvanju krogle zaradi poškodbe roke letos še ni presegel 20 m, v finale pa bi lahko ob ponovitvi izida sezone (5,50 m) prišel tudi Jure Rovan v skoku s palico. Na 400 m lahko preseneti Sebastijan Jagarinec (Poljane Maribor).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.