Šport
26 ogledov

Avstralija mora pasti

Boštjan Nachbar opozarja na agresivno avstralsko igro. (Foto: Reuters) Reuters
Ob 17. uri po slovenskem času bo napočila ura resnice za slovensko košarkarsko reprezentanco. V osmini finala svetovnega prvenstva v Turčiji se bo pomerila z Avstralijo.

Pred tekmo Slovenija – Avstralija

Avstralci še zdaleč niso naivna ekipa. Krasi jih agresivna igra z veliko protinapadi, medtem ko se v obrambi bolj poredko zatekajo k conski postavitvi, s katero je imela na tem prvenstvu težave Slovenija. "Avstralci so zelo agresivna ekipa, igrajo zelo trdo. Tako na zunanjih mestih kot pod košem imajo odlične igralce. V Evroligi je bil med najboljšimi Aleks Marić, tu je David Andersen, za katerega vemo, kakšen igralec je. Tu je tudi Matt Nielsen, ki se ga na igrišču dostikrat ne vidi, ampak on je vodja ekipe. Velikokrat poskrbi za stvari, ki se v statistiki ne vidijo, ekipo pa naredijo stoodstotno boljšo. Ti trije nosijo igro pod košem, na zunanjih pa imajo Patricka Millsa, Joa Inglesa. Res so dobri. Predvsem se moramo pripraviti na njihovo trdo igro," pravi kapetan Jaka Lakovič, ki pa tako kot vsi njegovi soigralci verjame v zmago.

 

Slovenija in Avstralija sta se dvakrat pomerili na pripravljalnem turnirju na Kitajskem. Obe sta zmagali po enkrat, slovenska izbrana vrsta je bila boljša v finalu. "Avstralija je zelo dobra atletska ekipa. Ima nekaj zelo izkušenih igralcev. Na Kitajskem smo našli način, da jih premagamo in verjamem, da bo tudi tokrat tako," pravi slovenski selektor Memi Bečirović. Na agresivno igro tekmeca opozarja tudi krilni košarkar Boštjan Nachbar: "Vrniti jim moramo z enako mero, v napadu pa igrati z glavo. Iskati moramo najboljše rešitve." Nachbar na Kitajskem sicer ni igral, a pravi, da zaradi tega nič manj ne pozna avstralske reprezentance.

 

In Avstralci? Zadnji trening, ki bi moral biti zadnjih petnajst minut odprt za novinarje, so odpovedali, tako da izjav ni bilo moč dobiti. Tudi sicer v deželi tam spodaj svetovnemu prvenstvu posvečajo bore malo pozornosti. Košarka je globoko v senci ragbija, kriketa in golfa. V moštvu selektorja Bretta Browna (Američan, ki je bil v zadnji sezoni pomočnik pri moštvu NBA San Antonio Spurs) glavne vloge nosijo organizator igre Patt Mills (Portland Trail Blazers) s povprečjem 14 točk in 4,4 podaje na tekmo, branilec Brad Newley (Lietuvos rytas - 7,2 točke, 4,4 skoke na tekmo), krilni košarkar Joe Ingles (Granada – 9,8 točke, 3,2 skoka na tekmo) in trojica pod košem. David Andersen (Toronto Raptors) povprečno dosega po 11 točk in ima po 8 skokov na tekmo, Aleks Marić (Panathinaikos) mu sledi z 10,8 točke in 4,4 skoka, Matt Nielsen (Olympiacos) pa 8,8 točkam dodaja po 5,4 skoka na tekmo.

Tekmo v dvorani Sinan Erdem Dome bo v živo spremljalo tudi približno 200 slovenskih navijačev. V Ljubljani si lahko tekmo organizirano ogledate v zabaviščnem centru Arena v BTC Cityju.

Za konec še besede prvega centra slovenske reprezentance Primoža Brezca, ki se bo pod košem spopadel s prej omenjeno trojico: "Avstralija ni naivna ekipa. Ima dva igralca iz lige NBA, močnejši so za Marića, ki na Kitajskem ni igral, in če ste gledali tista srečanja na turnirju Borislava Stankovića, ste videli, da so nas v prvi tekmi premagali, ker se jim nismo fizično zoperstavili. V finalu je bilo povsem drugače, saj smo šli čvrsto v tekmo in z lahkoto zmagali." Naj se ponovi tudi danes!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.