Šport
366 ogledov

Avstrijci na prvenstvih prvič ugnali to reprezentanco

Peter Schneider Profimedia
Veliko presenečenje, ki so ga pripravili severni sosedi.

Avstrijci so peti dan hokejskega svetovnega prvenstva pripravili presenečenje in po kazenskih strelih z 2:1 premagali Češko. To je bila sploh prva zmaga Avstrijcev nad Čehi na SP. Ostale tekme so se odvile po pričakovanjih; Švedska je visoko ugnala Veliko Britanijo, Švica je bila boljša od Kazahstana, Danska pa od Italije.

Za zgodovinsko prvo zmago proti Čehom je zadetek v kazenskih strelih dosegel Peter Schneider. Zdelo se je že, da bodo Čehi po zadetku Romana Červenke v 18. minuti do konca tekme zadržali minimalno prednost in se veselili druge zmage na prvenstvu, a je imel drugačne načrte Brian Lebler, ki je zadel 37,6 sekunde pred iztekom rednega dela.

Na drugi tekmi si Švedi niso privoščili spodrsljaja proti Veliki Britaniji. Že v prvi tretjini so napolnili mrežo Otočanov, Rasmus Asplund je dosegel dva gola (1., 20.), vmes pa so bili uspešni še Joakim Nordström (8.), Anton Bengtsson (11.) in Rasmus Dahlin (14.). V zadnji tretjini je Bengtsson dosegel še svoj drugi zadetek za končnih 6:0.

Anton Bengtsson | Avtor: Profimedia Profimedia

Na lestvici ima Švedska po treh odigranih krogih tako kot Finska devet točk. Sledi ZDA s petimi, Čehi s štirimi ter Avstrijci in Latvijci s tremi. Sedma je Norveška z dvema, Velika Britanija pa je na dnu z eno osvojeno točko.

V skupini A se je Švica z zmago s 3:2 proti Kazahstanu na vrhu s popolnim izkupičkom pridružila Kanadčanom. V drugi tretjini sta zadela Denis Malgin (24.) in Dario Simion (35.), v zadnji pa Fabrice Herzog (56.). S hokejistom manj na ledu je v zadnji tretjini razliko najprej na 1:2 znižal Jesse Blacker, pred koncem rednega dela pa je poraz ublažil še Valeri Orehov (58.).

Skupaj s Kanadčani imajo Švicarji na vrhu devet točk, sledi pa Danska, ki je v popoldanskem obračunu z 2:1 ugnala Italijo. Tako kot Danska ima šest točk še Nemčija, sledita pa Slovaška in Francija s po tremi.

Dvoboj med Dansko in Italijo je bil sicer tesen zgolj na semaforju, saj so Danci prevladovali v vseh elementih igre. Proti vratom Andreasa Bernarda (43 obramb, 95,6 %) so sprožili kar 45 strelov, a le dvakrat zadeli prek Nikolaja Ehlersa (16.) in Mathiasa Baua Hansena (42.). Vseeno je bilo to dovolj za drugo zmago na SP. Za Italijane, ki so skupaj s Kazahstanci na dnu lestvice brez točke, je v 40. minuti izenačil Alex Petan.

V sredo bosta v skupini A tekmi Francija - Italija ter Švica - Slovaška, v skupini B pa bosta obračuna Norveška - Avstrija ter Finska - Švedska.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.