Šport
13 ogledov

Avstrijci nad Ammannove vezi

Žurnal24 main
V skakalnih krogih v olimpijski vasi v Whistlerju so glavna tema vezi olimpijskega prvaka z male skakalnice Švicarja Simona Ammanna. Pod drobnogled so jih vzeli predvsem Avstrijci.

Vroča tema pogovorov med skakalci so vezi olimpijskega zmagovalca na srednji skakalnici Simona Ammanna, ki jih uporablja od tekmovanja za svetovni pokal v Klingenthalu, kjer je premagal Avstrijca Gregorja Schlierenzauerja. Morda mu dajejo prednost.

Glavni avstrijski trener Alexander Pointner je za avstrijsko tiskovno agencijo APA izjavil, da Ammannovega dosežka sicer nikakor ne želi zmanjševati. Tiskovni predstavnik avstrijske smučarske zveze Florian Kotlaba je že prvi dan treninga fotografiral vezi olimpijskega zmagovalca na srednji skakalnici. To so opazovalci potem tolmačili kot negotovost avstrijskih orlov. Pointner je v izteku skakalnice to zanikal, dodal pa, da je zadevo vendarle treba še testirati.

Avstrijci zaradi Ammannovih vezi sicer ne bodo vložili protesta niti ne bodo kritični do Švicarjevega uspeha. Pri smučarskih skokih se je že večkrat zgodilo, da se je vpeljala neka novost, pa pozneje opustila in prepovedala, je menil Pointner. Avstrijci imajo podoben izdelek menda "že dlje časa v predalu".

Svetovni prvak na srednji skakalnici Wolfgang Loitzl je pojasnil, za kaj gre pri spornih vezeh. "Slišal sem, da je pri teh vezeh zatič upognjen in hitreje pošlje povratno informacijo o smučeh. To pomeni, da skakalec lahko skoči v bolj natančno smer, ker se smučke hitreje priključijo na sistem. Ali je res tako, pa je vprašanje," je dejal Loitzl in dodal: "Glede na to, kako zdaj skače, bi rekel, da to drži in da mu to zagotavlja prednost."

No, odločilen je vendarle sam tekmovalec. "Prepričan sem, da ne obstaja material, ki bi letel sam od sebe. Pri materialu pa si lahko pridobiš takšno ali drugačno prednost in si tako zelo olajšaš življenje," je menil Loitzl.

Švicarski mediji pa so povzeli Pointnerjevo izjavo, češ da je zahteval, da Mednarodna smučarska zveza (FIS) preveri skakalno opremo Švicarjev in jo odobri za skoke v prihodnosti. AFP dodaja, da bi v primeru, če bi organizatorji zimskih olimpijskih iger ugotovili, da Ammann uporablja vezi, ki niso bile odobrene, švicarski skakalec lahko ostal brez zlate medalje. Slednja bi v tem primeru pripadla Poljaku Adamu Malyszu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.