Šport
16 ogledov

Avstrijci polomili zobe bledim risom

Kristan Slovenija Belorusija evropski izziv turnir Innsbruck hokej HZS/Drago Cvetanovič
Slovenska hokejska reprezentanca je na turnirju Euro Ice Hockey Challenge 2013 v Innsbrucku izgubila drugo tekmo proti domači Avstriji (2:0).

Čeprav so se tudi Avstrijci, tako kot Slovenci, letos uvrstili na največje športno tekmovanje in je tudi zanje turnir na Tirolskem ena zadnjih priložnosti za skupne priprave na Soči 2014, pa v Innsbrucku kakšne posebne hokejske vročice ni bilo čutiti.

Že uvodni dan turnirja je mala olimpijska dvorana precej samevala, niti za večerni obračun domače ekipe se ni napolnila, podobno pa je bilo tudi danes. Gostitelji so nazadnje Slovence premagali predvsem zaradi boljše prve tretjine in tudi zaradi nerazpoloženosti tekmecev, ki so zapravili kup priložnosti.

Lebler iz zapestja presenetil Gračnarja

Slovenci so na prvi tekmi prevzeli pobudo na začetku in z naletom strli beloruske tekmece. Tokrat je bilo drugače, vajeti igre so imeli v uvodni tretjini od prve minute domači hokejisti, Luka Gračnar, ki je za razliko od prve tekme dobil priložnost namesto Roberta Kristana, pa je imel precej dela.

A so Slovenci ta prvi pritisk Avstrije zdržali, nato pa tudi sami sprožili nekaj strelov proti vratom Bernharda Starkbauma. Najbolj nevaren je bil tisti, ki ga je ob številčni prednosti Slovenije nameril Robert Sabolič, a je šel plošček čez gol. Na polovici tretjine so domači povedli, potem ko je Brian Lebler dobro sprejel plošček pred vrati in s strelom iz obrata premagal Gračnarja.

Avstrijci prevzeli pobudo v nadaljevanju

Sledila je lepa akcija Jana Urbasa in Marcela Rodmana, toda Starkbaum je strel slednjega iz bližine ubranil. Najlepšo priložnost za izenačenje pa je imela Slovenija ob igri z igralcem manj v 17. minuti, ko se je pred domačim vratarjem sam znašel Rok Tičar, toda Starkbaumu je plošček z drsalko vendarle še uspelo odbiti.

Povsem drugačen pristop so imeli Slovenci v drugi tretjini. Vloge so se zamenjale, zdaj so bili Avstrijci tisti, ki so se morali braniti, Slovenija pa je valila napad za napadom. Jan Muršak je prvi z nevarnim strelom preizkusil Starkbauma, številčne premoči Sloveniji nato ni uspelo izkoristiti, domači pa so šele v 27. minuti prišli do prvega strela v drugi tretjini.

Gračnarja rešil okvir gola

Slovenija si je do konca tretjine pripravila nekaj izjemnih priložnosti, predvsem vse bolj razigrani prvi napad je bil nenehno nevaren, toda streli Saboliča, Tičarja in Žige Jegliča niso našli poti za hrbet Starkbauma. Ti igralci so imela še dve veliki priložnosti tik pred koncem tretjine, minuto pred tem pa je Muršak z odlično podajo izza gola zaposlil Rodmana, ki pa je nato za hip zamudil pri strelu.

In tudi na začetku tretjega dela je bilo podobno. Slovenija je prevladovala, narekovala ritem, iskala priložnosti in načine za gol, toda brez učinka. Avstrija pa je zbrano čakala na svoj trenutek in ga dočakala; najprej so imeli Slovenci ob strelu Thomasa Raffla nekaj sreče, ko je zadel le vratnico, v 51. minuti pa so imeli domači igralca več.

Kopitar: "Mi smo stali"

Prvi strel od daleč je šel mimo gola, drugega je Gračnar ubranil, pri tretjem je bil spretnejši Andreas Kristler. Slovenci so tudi po drugem zadetku poskušali vse, v zadnjih dveh minutah tudi brez vratarja in s šestimi igralci – celo s šestimi napadalci – v polju, vendar je ostalo pri 0:2.

"Slab začetek. To ni bilo v redu, prav na to so bili opozorjeni. Mi smo stali, kar je bila največja težava, in oni so prevladovali v prvi tretjini. Mi smo bili boljši v dveh, ampak nismo dali gola. Ker gre za prijateljsko tekmo, to ni takšna groza, ni pa v redu. Včeraj smo imeli bistveno več prostora. V obrambi so Avstrijci stali zelo blizu našim," je drugo tekmo ocenil selektor Kopitar.

Za Slovenijo se bo turnir končal v soboto ob 14.30, ko jo čaka še zadnja tekma s Francijo.

Evropski izziv, Innsbruck, 2. krog:

Avstrija : Slovenija 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)
Lebler (10), Kristler (51) 

Francija : Belorusija 2:1* (1:1, 0:0, 0:0, 0:0)
* – po kazenskih strelih

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.