Šport
15 ogledov

Avstrijci premočni, Slovenci šesti

Žurnal24 main
Ekipna tekma v smučarskih skokih v finskem Kuusamu na samem vrhu ni prinesla nič novega, Avstrijci so zmagali z veliko prednostjo. Slovenski orli so na koncu osvojili solidno šesto mesto.
Dosežek kariere Berlota
Avstrijec Felix Gottwald je po odlični tekaški predstavi zmagovalec druge tekme svetovnega pokala v nordijski kombinaciji v Kuusamu. Dosežek kariere je z 21. mestom postavil Gašper Berlot, Mitja Oranič pa je nove točke osvojil s 25. mestom.

Avstrijci Thomas Morgenstern, Wolfgang Loitzl, Andreas Kofler in Gregor Schlierenzauer so prepričljivo zmagali na ekipni tekmi svetovnega pokala v smučarskih skokih v Kuusamu na Finskem (1231,4 točke). Drugi so bili Norvežani (1163,4), tretji Japonci (1121,3). Slovenci Primož Pikl, Jurij Tepeš, Peter Prevc in Robert Kranjec so bili šesti (986).

Avstrijci so zanesljivo vodili že po prvi seriji prve tekme skakalcev v novi sezoni (635,5 točke). Olimpijski zmagovalci so imeli 29,3 točke naskoka pred Norveško (606,2), tretja je bila Japonska 656,5), pred Slovenijo na šestem mestu (544,5 točke) pa sta bili še Finska (550,3) in Poljska (546,2).

Kranjec v zadnji seriji ni imel nobenih možnosti. Veter je bil tako močan, da ga je takoj za odskočno mizo priklenil na doskočišče. Toda z nastopom smo lahko zadovoljni. Bili smo blizu petega mesta, če ne bi imeli na koncu smole, kaj več pa bi težko dosegli. Fantje so dokazali, da so tudi v spremenljivih vetrovnih razmerah dobro pripravljeni. Čeprav so skakali iz različnih naletov in v različnih vetrovnih razmerah, pa je Tepeš dokazal, da je v dobri formi. To je kazal že na treningih. Veseli smo, da imamo še enega takega fanta v ekipi. V nedeljo na posamični tekmi bomo zadovoljni, če bo kdo prišel v deseterico in če bosta še dva osvojila točke.
Matjaž Zupan, glavni trener slovenske reprezentance

Po uvodnem skoku Pikla (121 m) je bila Slovenija peta, Tepeš pa je nato poletel kar 142,5 m ter ekipo popeljal v bolj za stopničke, saj so Japonci na drugem mestu tedaj pred četrtouvrščeno Slovenijo vodili le za 18,5 točke. Delo je nato v tretji izmenjavi prve serije uspešno nadaljeval še Prevc ter po 133 m dolgem skoku slovenski zaostanek za Japonsko znižal na vsega desetinko točke. Slovenska vrsta je kljub temu ostala peta, saj so se na tretje mesto zavihteli Finci. Kranjcu (126 m) ni uspelo napraviti preboja in je zaostanek za Japonsko, ki je bila pred drugo serijo tretja, povišal na 11 točk.

Tepeš je bil tudi v svojem drugem poskusu na tekmi izvrsten in je Sloveniji popravil ne le uvrstitev (5. mesto), ampak je znižal tudi zaostanek za Finsko na manj kot deset točk (9,2). Prve tri ekipe pa so bile že predaleč od slovenskih misli na stopničke, saj so imeli Japonci kot tretji že 36,6 točke prednosti. Prevc je nato s 133 metri Sloveniji zagotovil veliko prednost pred Poljsko, 38,7 točke. Kot zadnji je za najbolj uporne slovenske zasledovalce skakal Adam Malysz, ki so mu namerili 132 m, Kranjec pa je pristal pod 90 metri (85 m) in Poljska je bila na koncu 43 točk pred Slovenijo.

Na vrhu nič novega. Avstrijci so ubranili lansko zmago iz Kuusama ter z 68 točkami prednosti pred Norvežani, bronastimi na letošnjih OI, pokazali, zakaj so v Vancouvru osvojili olimpijsko zlato. Japonci so na koncu ponovili uspeh iz lanskega leta, ko so bili tretji na svetovnem prvenstvu, čeprav so za zmagovalci zaostali za več kot 100 točk (110,1). S sedmim mestom so bili razočarani Nemci, med osmerico ekip v drugi seriji pa so bili na repu Rusi. Na startu je bilo enajst reprezentanc.

V nedeljo se bo ob 13.15 v Kuusamu pričela še posamična tekma. Petkove prestavljene kvalifikacije bodo ob 9. uri, nastop na tekmi pa si bodo skušali zagotoviti tudi Tepeš, Pikl in Prevc, medtem ko ima Kranjec kot deseti v skupnem seštevku v lanski sezoni nastop na prvi posamični tekmi svetovnega pokala nove sezone že zagotovljen.

Smučarski skoki, Kuusamo, ekipna tekma:

1. Avstrija 1231,4 točke
2. Norveška 1163,4
3. Japonska 1121,3
4. Finska 1053,8
5. Poljska 1029,0
6. Slovenija (Pikl ; Tepeš; Prevc; Kranjec) 986,0
7. Nemčija 905,3
8. Rusija 833,6
...
9. Švica 460,3*
10. Češka 364,8*
11. Italija 323,8*
12. Kazahstan 224,9*

* izpadli po prvi seriji

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.