Šport
1 ogledov

Avstrijci si ne želijo ponovitve lanskega finala

Ivo Jan še naprej ostaja član Gradca. Žurnal24 main
Slovenski legionar v hokejski Ligi Ebel Ivo Jan bo tudi letos branil barve avstrijskega Gradca, s katerim mu je lani spodletela uvrstitev v končnico. Letošnji načrti so bolj realni.
 

Preberite še

Intervju: Tomaž Vnuk in Marcel Rodman
Liga Ebel bo še močnejša Aaron Fox: Prva palica Lige Ebel

Konec tedna se začenja nova sezona hokejske Lige Ebel , v kateri bosta spet nastopila dva slovenska kluba, Olimpija in Jesenice . Slovenci pa bomo imeli predstavnika tudi v dresu EC Graz 99ers , za katerega nastopa nekdanji reprezentant Ivo Jan. "Po eni strani res že vsi nestrpno čakamo, da se sezona končno res začne. Pripravljalno obdobje je bilo zelo dolgo. Čakamo, da vsi točno vidimo, kje smo v primerjavi s konkurenco. Neke živčnosti pa ni čutiti," je pogovor za zurnal24.si začel Jan, ki je med pripravami na novo sezono staknil rahlo poškodbo hrbta, ki pa ni bila težje narave in ni bistveno vplivala na njegovo pripravljenost.


Ivo Jan je lani zbral 37 točk. Na 35 tekmah je v svojo statistiko vpisal 17 golov in 20 podaj. Kljub temu se Gradec ni uvrstil v končnico. © SPS

 
Naslov prvaka brani ekipa Salzburga , ki je tudi v novi sezoni po mnenju Jana prvi favorit za naslov: "Tako kot vsako leto je favorit Salzburg. To je največja organizacija v avstrijski ligi. Oni so favoriti, so pa konkurenčne tudi druge ekipe, ki so se okrepile." Gradec je v lanski sezoni visoko letal in nizko padel, ostal je brez končnice, zato so letošnji cilji bolj realni: "Ekipa je v primerjavi z lansko močno spremenjena. Dobili smo novega trenerja Američana Billa Gilligana. Gre za izkušenega stratega, ki je bil igralec v Avstriji, pozneje pa trener tako v Avstriji kot v Švici. To je naša največja okrepitev. Zelo pomembni okrepitvi sta oba nova vratarja, ki sta neprimerljivo boljša kot lansko sezono. Okrepili pa smo se predvsem z novimi igralci v obrambnih vrstah, kar je bila lani naša največja pomanjkljivost. Kljub temu je cilj v novi sezoni uvrstitev v končnico, tam pa je tako ali tako vsaka tekma zgodba zase. Visokih ciljev nočemo imeti, saj nas je ta šola močno stala."

Jan v Gradcu ostaja do izteka pogodbe leta 2010. V Avstriji mu je tako kot celi družini zelo všeč, zato trenutno niti ne misli na vrnitev na sončno stran Alp. Po izteku pogodbe bo drugače: "Igrati doma je nekaj najlepšega. Trenutno se v tujini počutim zelo dobro, zato niti nisem razmišljal o tem. Bom pa prav gotovo o tem razglabljal, ko mi bo potekla pogodba z Gradcem."

 
 

Jesenice imajo v svojih vrstah večino slovenskih reprezentantov. Mogoče bi res potrebovali še kakšnega tujca, vendar menim, da jih bo bolj teplo to, da niso uspeli pridobiti vratarja Roberta Kristana.

Ivo Jan

 
Nekdanjega risa smo povprašali tudi o možnostih slovenskih predstavnikov. Olimpija je lani presenetila z uvrstitvijo v finale, kjer je pokleknila na zadnji stopnički. Letos bo težje, meni Jan. "Ljubljančani so se okrepili, definitivno pa bo ne glede na vse okrepitve lansko sezono zelo težko ponoviti," je dejal 33-letni hokejist z Jesenic, ki ga v Avstriji z začudenjem sprašujejo, kako to, da imajo železarji v svojem moštvu le dva tujca. Jan odgovarja: "Jesenice imajo v svojih vrstah večino slovenskih reprezentantov. Mogoče bi res potrebovali še kakšnega tujca, vendar menim, da jih bo bolj teplo to, da niso uspeli pridobiti vratarja Roberta Kristana."


Ivo Jan se dobro počuti v Gradcu in do izteka pogodbe ostaja v Avstriji. © SPS

 

Začetek sezone po vsej verjetnosti ne bo pravi pokazatelj razmerij moči na ledu, odločala bo dobra forma v končnici. Avstrijski klubi so s strani Slovencev lani dobili lekcijo, o kateri Jan za konec pogovora pravi: "Vsi se učimo na izkušnjah. Tudi oni so se od lani veliko naučili. Avstrijski klubi so se zavedali, da ima Olimpija močno ekipo, tudi Jeseničani. Seveda so bili na splošno šokirani nad tem, da igra tuje moštvo v njihovem prvenstvu v finalu. To ni nekaj ponižujočega, so pa bili prizadeti, ne pa tudi užaljeni, zato bodo letos naredili vse, da se kaj takega ne ponovi."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.