Šport
6 ogledov

Avstrijci tudi ekipno najboljši

V smučarskih skokih tekmuje 135 skakalk iz 16 držav, medtem ko je v smučarskem k Žurnal24 main
V svetovnem prvenstvu v poletih v Oberstdorfu je bila po posamični tekmi v nedeljo na sporedu še ekipna tekma. Zlato so osvojili Avstrijci, Slovenci se niso uvrstili v finale.
 

Oberstdorf, SP v poletih, ekipna tekma

1. Avstrija 1553,3 točke
2. Finska 1477,0
3. Norveška 1453,2
12. Slovenija 509,3

Avstrijcem je najbolje kazalo že po prvi seriji, saj so si nabrali veliko prednost pred najbližjimi zasledovalci. Drugouvrščeni Norvežani so za njimi zaostajali za 46  točk in šest desetink, Finci , ki so bili tretji pa so za Avstrijo zaostajali že skoraj 53 točk. V drugo serijo se je uvrstilo osem najboljših ekip.

Tudi v drugi seriji so Martin Koch , Andreas Kofler , Thomas Morgenstern in Gregor Schlierenzauer svojo nalogo opravili z odliko in brez večjih težav zadržali prednost. Blestel je predvsem Koch, ki je bil tudi najboljši posameznik tekme. Finci so v drugi seriji napredovali na drugo mesto in osvojili srebro. Norvežani, pri katerih je "zatajil" četrti iz posamične tekme Björn Einar Romören , so se morali zadovoljiti z bronom.

Slovenci so zasedli skromno 12. mesto, kar ni bilo dovolj za preboj v finale. Po prvem skakalcu je bila Slovenja krepko na zadnjem mestu, saj se je Robertu Kranjecu skok popolnoma ponesrečil in pristal 85 metrih. Kot drugi Slovenec je nastopil 19-letni Jurij Tepeš , ki je skočil bolje kot pred njim Kranjec. Vendar kljub temu njegov 160 metrov in pol dolg skok ni bil dovolj, da bi se Slovenija odlepila od zadnjega mesta. Najizkušenejši v slovenski ekipi Primož Peterka je nastopil kot tretji. Skočil je dlje kot prva dva slovenska predstavnika (171,5 m), Slovenija pa je še zmeraj ostala na zadnjem mestu. Od naših se je najbolj izkazal Jernej Damjan , ki je skočil kot zadnji. Pristal je pri 189 metrih in pol ter s tem poskrbel, da  je Slovenija prehitela Kazahstan ni končala kot zadnja.


Avstrijski skakalci so z veseljem fotografom pokazali zlate kolajne. © Action Images

 
"Žal je bilo slovenske zgodbe konec že po Robijevem nastopu in to so vedeli tudi preostali fanti, ki sploh niso nastopili slabo. Jurij je popravil napako iz poskusne serije, Primož je nastopil solidno, prav tako Jernej. A Robi si je res želel dobro skočiti, a je naredil veliko napako, saj je bil pri vzletu prezgoden," je povedal trener slovenskih orlov Ari-Pekka Nikkola in dodal: "To ni bila smola, ampak njegova napaka. Želel si je več, kot je trenutno sposoben in pripetila se mu je napaka na tekmi, kjer priložnosti za popravni izpit ni."

Medtem so se reprezentanti že odpravili proti domu, saj bodo v četrtek že odpotovali na nordijsko turnejo, ki se bo začela konec tedna z dvema tekmama v Lahtiju. Slovenske barve bo zastopala ista četverica, ki je nastopila na današnji ekipni tekmi. "Zdaj je najpomembneje, da fantje spočijejo glave in odpotujejo na Finsko neobremenjeni," še meni Nikkola.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.