Šport
24 ogledov

Avstrijci vladarji, Slovenci sedmi

Jernej Damjan je imel drugo daljavo dneva. (Foto: Action Images) Žurnal24 main
Ekipno tekmo smučarjev skakalcev v Willingenu so po pričakovanjih dobili Avstrijci, ki so bili tudi tokrat premočni. Slovenci v postavi Mitja Mežnar, Jurij Tepeš, Jernej Damjan in Peter Prevc sedmi.

Gregor Schlierenzauer, Martin Koch, Andreas Kofler in Thomas Morgenstern so dobili sobotno ekipno tekmo v smučarskih skokih v Willingenu. Avstrijci so zmagali s 1071,8 točke pred Nemci (1025,1) na drugem in Poljaki (1015,7) na tretjem mestu, Slovenci v postavi Mitja Mežnar, Jurij Tepeš, Jernej Damjan in Peter Prevc so zasedli sedmo mesto (941,9).

V nedeljo bo v Willingenu na sporedu še posamična tekma, na kateri bo nastopilo šest slovenskih skakalcev. Poleg Tepeša, Mežnarja, Damjana in Prevca še Rok Zima in debitant Matjaž Pungertar. Prva serija bo na sporedu ob 14. uri.

Trener slovenske reprezentance Matjaž Zupan je po tekmi povedal: ''Naš cilj pred tekmo je bila šesterica. Na koncu nismo veliko zaostali za petim mestom, kar bi bilo za našo trenutno sposobnost čisto možno. Tekmo smo začeli malo preveč zadržano, šele v drugi seriji pa smo pokazali več, čeprav morda po metrih tega ni videti, saj se je veter obrnil v hrbet. Na koncu smo zadovoljni s sedmim mestom, saj se v tem trenutku kaj več ni dalo doseči. Nismo razočarani, videli pa smo, da bi bili lahko tudi peti."

Po prvi seriji so Slovenci na krilih izvrstnega skoka Prevca v konkurenci desetih ekip zasedli sedmo mesto in se uvrstili v finalno serijo. Prvi je skočil Mežnar, ki je pristal pri 120 metrih, Tepešu je uspel skok 127,5 metra, Damjan je skočil še meter dlje, Prevc pa za konec pristal pri 136,5 metra.

V finalu sta Mežnar in Tepeš svoji nalogi opravila po pričakovanjih, zablestel pa je Damjan, ki je pristal kar pri 141,5 metra in Slovenijo približal šestouvrščenim Fincem in tudi Japoncem, ki so "držali" peto mesto.

Pred zadnjo skupino je bil končni zmagovalec praktično že odločen, saj so si olimpijski in svetovni prvaki Avstrijci nabrali že več kot 30 točk prednosti pred Poljaki. Prevc je v finalu v težkih vetrovnih razmerah pristal pri 132,5 meta, kar je Slovenijo utrdilo na sedmem mestu, saj je za Fince nastopil veteran Matti Hautamäki, ki je bil v neposrednem obračunu boljši od Prevca.

V boju za stopničke se je izjemen nastop posrečil domačinom s Severinom Freundom, ki je bil tokrat premočan tudi za poljskega junaka Adama Malysza. Poljaki so izgubili drugo mesto, na katerega so se povzpeli Nemci, še 19. zmago v svetovnem pokalu pa je za Avstrijce potrdil Thomas Morgenstern.

Ekipna tekma, Willingen:

1. Avstrija 1071,8 točke
(Gregor Schlierenzauer, Martin Koch, Andreas Kofler, Thomas Morgenstern)

2. Nemčija 1025,1
(Michael Uhrmann, Martin Schmitt, Michael Neumayer, Severin Freund)
3. Poljska 1015,7
(Kamil Stoch, Piotr Zyla, Stefan Hula, Adam Malysz)
4. Norveška 1010,9
5. Finska 954,5
6. Japonska 954,4
7. Slovenija 941,9
(Mitja Mežnar, Jurij Tepeš, Jernej Damjan, Peter Prevc)

8. Češka 869,8

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.