Šport
9 ogledov

Avstrijec dobil mariborski reli

Raimund Baumschlager je zmagal kljub nekaterim težavam. (Foto: Gregor Pavšič) Žurnal24 main
Reli Maribor je dobil Avstrijec Raimund Baumschlager v Škodi Fabii S 2000. Najboljši Slovenec Aleks Humar je zasedel šele peto mesto, a je bilo to dovolj, da je že postal državni prvak.

Avstrijska posadka Raimund Baumschlager - Ruben Zeltner (Škoda Fabia S2000) je zmagovalka relija Maribor. Po devetih hitrostnih preizkušnjah sta imela Avstrijca 14,9 sekunde prednosti pred rojakom Andreasom Waldherrjem. Najhitrejši Slovenec je bil Aleks Humar na petem mestu, ki je s tem tudi postal letošnji državni prvak v reliju. Reli je minil v znamenju peklenske vročine. Temperature so se v Mariboru dvignile nad 30 stopinj Celzija, v notranjosti razbeljenih dirkalnikov pa je bilo še vsaj 40 stopinj več. Dirkači so bili po odpeljanih devetih hitrostnih preizkušnjah vidno utrujeni.

Med polivanjem z zmagovalnim šampanjcem je imel največ razlogov za veselje izkušeni avstrijski dirkač Baumschlager. Pot do zmage je bila za prvega favorita vse prej kot lahka, o čemer priča tudi njegova prednost vsega 14,9 sekunde. Še pred zadnjo hitrostno preizkušnjo je imel Baumschlager le 4,9 sekunde prednosti. Baumschlager je že dopoldan okrog deset sekund izgubil, ko je vozil v gostem oblaku dima iz dirkalnika Darka Peljhana, ki mu je odpovedal turbinski polnilnik. Kasneje je Avstrijec prebil še gumo, toda v zaključnih kilometrih je vseeno spisal preobrat in drugič zaporedoma zmagal v Mariboru. Drugo mesto je pripadlo Andreasu Waldherrju, tretji pa je bil, po tehničnih težavah Hermanna Gassnerja in Maria Saibla, mladi Beppo Harrach.

Najhitrejši Slovenec je reli v Mariboru končal na petem mestu. To je bil Aleks Humar (Subaru Impreza), ki je imel v prvem delu relija dva resna domača tekmeca v Peljhanu in Boštjanu Logarju. Toda ker sta morala oba odstopiti, je Humar v zaključku nadziral prednost pred Janijem Trčkom in Mitjo Klemenčičem. S četrto zmago sezone je Humar že postal letošnji državni prvak. Pozabiti ne gre niti na njegovega sovoznika Darka Laha, ki je Humarja letos varno pripeljal skozi vse zavoje.

Med dvokolesno gnanimi dirkalniki je zmaga pripadla Avstrijcu Neubauerju s Suzukijem Swiftom S1600. Med Slovenci je v tem razredu zmagal Uroš Petrič pred Rokom Turkom. Oba dirkača sta se večkrat izmenjala v vodstvu, toda v drugem delu relija je Petrič prišel do prve letošnje zmage. Turku je na drugi strani tudi drugo mesto zadoščalo za naslov državnega prvaka v diviziji II.

Enako velja tudi za Mateja Oblaka, ki je v konkurenci državnega prvenstva divizije I zmagal tudi v Mariboru. Oblak je imel pol minute naskoka pred Andrejem Mrakom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.