Šport
6426 ogledov

Avstrijski as tik pred tem, da obupa: "To je moja zadnja priložnost"

Thiem Profimedia
Nekoč enemu najboljših teniških igralcev na svetu počasi zmanjkuje časa za vrnitev na pota stare slave.

Avstrijski teniški as Dominic Thiem (30), nekdanji tretji igralec na svetovni jakostni lestvici ATP, je namignil na možnost predčasne upokojitve, če mu v letu 2024 ne bo uspelo izboljšati rezultatov v primerjavi s preteklima dvema sezonama.

Tridesetletnik se že dve leti muči z iskanjem prave forme, potem ko je kmalu po uspehu kariere zaustavila poškodba zapestja. Thiem je leta 2020 krojil svetovni teniški vrh, sezona, v kateri je osvojil OP ZDA, pa je bila njegova najboljša dotlej. Istega leta je zaigral tudi v finalu OP Avstralije in sezono končal kot tretji tenisač sveta. S tem si je prislužil naziv avstrijski športnik leta 2020.

Thiem | Avtor: Epa Epa
Ko je že kazalo, da bi lahko posegel po samem svetovnem vrhu, pa mu je načrte prekrižalo zdravje. Le nekaj mesecev po tem, ko je v epskem finalu v New Yorku strl odpor Nemca Alexandra Zvereva in postal prvi tenisač, rojen v 90-ih letih, ki je osvojil grand slam, mu jo je najprej zagodlo koleno, kmalu zatem pa je sledila še precej bolj problematična poškodba zapestja, zaradi katere je moral takrat predčasno končati sezono.

Thiem se od vrnitve ni več približal nekdanjim uspehom. V sedmih nastopih na največjih turnirjih je zabeležil samo eno zmago in se kar šestkrat poslovil v prvem krogu. Nekajkrat je na stare čase spomnil na lanskem turnirju v domačem Kitzbühlu, kjer pa v finalu ni imel pravih možnosti proti Argenticnu Sebastianu Baezu. To je bil tudi edini finale, v katerem je zaigral od novembra 2020, ko ga je za zmago na zaključnem turnirju ATP Finals ugnal Rus Danil Medvedjev.

Thiem | Avtor: Epa Epa
Thiemu tudi v letošnji sezoni ne gre po načrtih. Edini zmagi je doslej zabeležil v kvalifikacijah turnirja v Brisbanu, medtem ko je moral na uradnih obračunih priznati premoč Rafaelu Nadalu in Felixu Auger-Aliassimeju.

Po hitrem izpadu v Melbournu je 30-letnik odpovedal udeležbo na mastersih v Indian Wellsu in Miamiju, saj se namerava udeležiti turnirjev serije challeger, na katerih bo nabiral točke pred evropskim delom peščene sezone, v katerem je v preteklosti že dosegal odmevne rezultate. V kratkem naj bi razkril tudi novega trenerja, potem ko je aprila 2023 odslovil Nicolasa Massuja, po porazu na letošnjem turnirju v deželi tam spodaj pa je končal sodelovanje tudi z Benjaminom Ebrahimzadehom.

"Drži, po Avstraliji sva šla z Bennyjem vsak svojo pot," je na novinarski konferenci v rodni Avstriji povedal Thiem. "Mesto trenerja bo zasedel nekdo, ki me spremlja že dlje časa in me zelo dobro pozna od malih nog. V tem vidim edino možnost, da mi uspe postaviti manjkajočo piko na i," je povedal aktualni 90. igralec sveta, ki si v prihajajočih mesecih želi predvsem napredovanja po lestvici.

"To vidim kot svojo zadnjo priložnost. Če sem tega zmožen, potem se lahko zgodi zelo hitro. Od poškodbe sta minili že dve leti. Leto 2022 sem zaključil na 100. mestu, lansko pa na 98. Če bom ob koncu sezone spet na robu stoterice, bom moral premisliti, ali je sploh še vredno. Tenisa nikoli nisem igral za denar. Nisem človek, ki bi cenil denar. V bistvu mu je vseeno za to. Kar lovim že dlje časa, je tisti občutek, ki ga želim imeti med dvobojem. Rad bi igral tenis tako, kot znam in kot pričakujem od sebe," je pojasnil.

Thiem | Avtor: Epa Epa

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.