Šport
51 ogledov

Avtomobilsko šipo boste hitro zaprli

Copacabana Rio 2016 prizorišča EPA
Buenos Aires v prevodu pomeni "Mesto dobrega zraka". Sicer ne drži povsem, ampak v argentinski metropoli diši vseeno bolje kot v Riu de Janeiru.

Tako kot samba, spada tudi smrad v olimpijsko mesto, ki se duši pod bremenom neurejene kanalizacije in pomanjkanja čistilnih naprav. Kdor pristane na letališču Galeao, ki leži na otoku, in odpre šipo na avtomobilu, da bi užil lepote narave velemesta, kaj hitro šipo spet zapre. Smrad je namreč prisoten dneve in noči, prvi del poti od letališča vodi mimo lagun, kamor se iztekajo neprečiščene odplake.

Glede na veter in vreme je stopnja smrada različna. Po grobih ocenah približno 30 odstotkov prebivalcev 6,5 milijonskega Ria de Janeira ni priključenih na urejen sistem kanalizacije in s tem posledično na čistilne naprave, na tisoče litrov neprečiščenih odplak tako iz minute v minuto polnijo velik zaliv Guanabara, kjer bodo jadralske preizkušnje.

Ni denarja in politične volje

Seveda primanjkuje denarja, še posebej pa politične volje, da bi Rio vložil potrebna sredstva v sodobno čistilno napravo, ki bi prečiščevala odplake. Pomagala ni niti mednarodna denarna pomoč, da bi težave zajezili, mnoga sredstva so poniknila po različnih kanalih. Celo na promenadi Copacabane smrdi.

Čistilno napravo dograjujejo že več let, a jaški so še vedno odprti, prav velikega napredka ni opaziti. A so prireditelji vseskozi obljubljali, da bo prav med olimpijskimi igrami vse skupaj precej izboljšano. Žal pa se po besedah okoljevarstvenika Maria Moscatellija nič ni spremenilo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.