Šport
17 ogledov

Azarenka nova žrtev, Nadal preživel Dimitrova

Azarenka OP Avstralije Melbourne četrtfinale grand slam tenis
1/13
EPA
Poljakinja Agnieszka Radwańska je hladnokrvno končala upe Belorusinje Viktorije Azarenke po tretjem naslovu v Melbournu in se prvič v karieri uvrstila v polfinale odprtega prvenstva Avstralije. Rafael Nadal čaka na Rogerja Federerja ali Andyja Murrayja.

Agnieszki Radwański, ki so jo kolegi pri agenciji Reuters označili za "tiho morilko", je uspelo z nepovezano igro povsem vreči iz tira branilko naslova Viktorijo Azarenko, nato pa jo je povsem povozila še v odločilnem nizu za eno izmed svojih največjih zmag v karieri, za katero je na vroči Rod Laver Areni potrebovala dve uri.

Turnir presenečenj se je po izpadu srbskega drugega nosilca Novaka Đokovića in drugih tako nadaljeval, Radwańska pa si je pripravila polfinalni zmenek proti 20. nosilki, Slovakinji Dominiki Cibulkovi. Tako blizu naslovu Poljakinja ni bila že od leta 2012, ko jo je za enega izmed svojih številnih naslovov ugnala Serena Williams, tudi sama že "bivša" na letošnjem turnirju.

"Seveda te izgubljati tekme, kot tisto na Wimbledonu, vedno razočara. Tudi malce boli, še posebej zato, ker je bilo v polfinalu grand slama (proti Sabine Lisicki, op. a.). Toda menim, da igraš toliko turnirjev, toliko pomembnih obračunov, da res nimaš veliko časa, da bi pozabil. Menim, da je vsak grand slam zgodba zase. Res poskušam ne misliti na druge tekme, sploh tiste, ki sem jih izgubila," pravi Radwańska.

Žvižgi navijačev

Tokrat se ji obeta malce lažje delo, saj je najvišje postavljena igralka na turnirju ostala Kitajka Li Na, četrta nosilka in dvakratna finalistka Melbourna, ki se bo v drugem polfinalu pomerila z 19-letno kanadsko senzacijo Eugenie Bouchard.

Azarenka je proti Radwański padla po kar 47 neizsiljenih napakah, s katerimi je predvsem v prvem in zadnjem nizu nasprotnici podarila odločilno prednost. V prvem je bilo že 5:0, ko je Azarenka končno dobila prvo igro in jezno zakričala ter zacepetala. Toda to Poljakinje ni zmedlo in niz je dobila s prefinjenim skrajšanim udarcem, ki je le dodatno pokazal njeno izjemno samozavest.

Azarenka se je nato vrnila in na začetni udarec nasprotnice pri 6:5 zabila izjemni winner na drugo stran igrišča, a nato tudi v odločilnem nizu hitro popustila, izgubila svoj začetni udarec in zaostala z 0:2. Potem ko je Belorusinja jezno poslala žogico v zid za igriščem, so se proti njej postavili še navijači, branilka naslova pa je zaostala že z dvojnim brejkom. Radwańska je nato z nekaj prefinjenimi točkami gledalce dvignila na noge in povsem potolkla Azarenko za končno zmago.

Nadal preživel Grigorjev preizkus

Edina preživela številka ena letošnjega turnirja, Španec Rafael Nadal, se je moral vrniti po izgubljenem nizu proti neugodnemu Bolgaru Grigorju Dimitrovu za končno slavje s 3:6, 7:6, 7:6 in 6:2.

Nadal Melbourne OP Avstralije grand slam četrtfinale | Avtor: EPA EPA
Majorčan se je tako uvrstil v svoj četrti polfinale v Melbournu, 22-letni Dimitrov pa je znova pokazal vse lastnosti, zaradi katerih ga strokovnjaki že nekaj časa uvrščajo v vrh pretendentov. Bolgar je vseeno tudi pokazal, da je še "zelen", ko se tekma lomi, tam pa mu ni uspelo izkoristiti dveh žogic za zmago v tretjem nizu, ki ga je na koncu z 9:7 dobil Nadal.

Žebelj v krsto vzhodnjaka je Nadal zabil v drugi igri četrtega niza, ko mu je vzel začetni udarec in pobegnil na 3:0, nato pa tekmo mirno privedel h koncu. Zdaj ga bo čakal še en velik obračun – proti Švicarju Rogerju Federerju ali Škotu Andyju Murrayju, ki se bosta pomerila v zadnjem četrtfinalu.

Konec za Srebotnikovo v polfinalu

Slovenska teniška igralka Katarina Srebotnik je nastope med ženskimi dvojicami v Melbournu končala v polfinalu. V boju za finale sta bili od četrtih nosilk, Srebotnikove in Čehinje Květe Peschke, boljši prvopostavljeni Italijanki Sara Errani in Roberta Vinci, ki sta zmagali s 6:1 in 6:4.

Srebotnikovo danes čaka še en nastop, in sicer bo z Indijcem Rohanom Bopanno, s katerim sta druga nosilca, igrala četrtfinalni dvoboj mešanih dvojic proti Avstralcema Jarmili Gajdosovi in Matthewu Ebdnu.

OP Avstralije, četrtfinale, rezultati:

Ženske

Dominika Cibulková (Slk/20) : Simona Halep (Rom/11) 6:3, 6:0;
Agnieszka Radwańska (Pol/5) : Viktorija Azarenka (Blr/2) 6:1, 5:7, 6:0;

Moški

Rafael Nadal (Špa/1) : Grigor Dimitrov (Bol/22) 3:6, 7:6 (3), 7:6 (7), 6:2;

Moške dvojice

Michaël Llodra/Nicolas Mahut (Fra/13) : Leander Paes/Radek Štěpánek (Ind/Češ/5) 6:2, 7:6 (4);
Łukasz Kubot/Robert Lindstedt (Pol/Šve/14) : Maks Mirni/Mihajil Južni (Blr/Rus) 6:4, 5:7, 6:2;

Mešane dvojice

Zheng Jie/Scott Lipsky (Kit/ZDA) : Anabel Medina Garrigues/Bruno Soares (Špa/Bra/5) 3:6, 6:4, 10:7;

Polfinale:

Ženske dvojice

Sara Errani/Roberta Vinci (Ita/1) : Katarina Srebotnik/Květa Peschke (Slo/Češ/4) 6:1, 6:4;
Jekaterina Makarova/Jelena Vesnina (Rus/3) : Raquel Kops-Jones/Abigail Spears (ZDA/8) 7:5, 3:6, 6:3.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.