Šport
16 ogledov

Azarenka odpihnila Šarapovo

Viktorija Azarenka Reuters
Viktorija Azarenka je v finalu prvega turnirja za grand slam v Avstraliji gladko z 2:0 v nizih odpravila Marijo Šarapovo. Belorusinja bo v ponedeljek prevzela prvo mesto na lestvici WTA.

Belorusinja Viktorija Azarenka je zmagovalka prvega teniškega turnirja za veliki slam v sezoni, odprtega prvenstva Avstralije. Tretja nosilka je v svojem prvem finalu na grand slamih v karieri gladko po 1:22 ure s 6:3 in 6:0 odpravila Rusinjo Marijo Šarapovo. Ob naslovu bo Azarenka na ponedeljkovi lestvici tudi nova številka 1 ženskega tenisa.

Dvaindvajsetletna Azarenka se je po komaj 1:22 ure igre razveselila prvega naslova v karieri na katerem od turnirjev velike četverice. Trikratno zmagovalko grand slamov Šarapovo je premagala gladko, saj je oddala le tri igre. Začela je nekoliko slabše, saj je Rusinja povedla z 2:0, nato pa je dobila naslednjih 12 od 13 iger proti povsem nemočni Šarapovi, zmagovalki Melbourna 2008.

Azarenka bo na ponedeljkovi lestvici WTA nasledila Danko Caroline Wozniacki kot nova številka 1 svetovnega tenisa. Ko je visoko v zrak dvignila pokal Daphne Ackhurst, ni potočila niti solze. "Komaj že čakam, da se sem vrnem tudi naslednje leto. Za menoj je izjemen mesec v Avstraliji. Uresničile so se mi sanje," je po zmagi pred 17.219 gledalci dejala beloruska igralka, rojena v Minsku, ki pa že vrsto let živi v Monte Carlu.

"Vedno sem se rada vračala v Melbourne in tu mi je všeč igrati. Zato sem še toliko bolj vesela te zmage," je še povedala Azarenka, ki je obenem postala prva igralka po Avstralki Chris O'Neil leta 1978, ki je osvojila tako mladinsko kot člansko odprto prvenstvo Avstralije.

Na novi lestvici, ki jo bu združenje WTA objavilo v ponedeljek, bo druga Čehinja Petra Kvitova, tretja Šarapova, šele četrta pa Wozniackijeva. Kitajka Li Na bo s petega mesta zdrsnila na deveto.

"Tako kot je to v vsakem športu, imaš pač dobre dneve, težke dneve in tudi dneve, ko ti prav nič ne gre po načrtu. Danes je bila Viktorija premočna zame," je po porazu dejala Šarapova, zaročenka slovenskega košarkarja Saše Vujačića. "Kljub današnjemu finalnemu porazu lahko rečem, da sem v Melbournu dosegla nekaj izjemnih zmag. Brez dvoma se bom sem vrnila tudi naslednje leto," je še dejala Šarapova.

V moškem finalu prvega grand slama sezone se bosta v nedeljo za naslov udarila prvi in drugi igralec sveta Srb Novak Đoković in Španec Rafael Nadal.

OP Avstralije, finale (Ž):

Viktorija Azarenka (Blr/3) : Marija Šarapova (Rus/4) 6:3, 6:0

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.