Šport
4 ogledov

Bakla bo prepotovala 20.000 km

olimpijski ogenj EPA
V antični Olympii, rodnem mestu olimpijskih iger, so danes na tradicionalni slovesni prireditvi prižgali olimpijski ogenj.

Čast je pripadla grški igralki Katerini Lehou, ki je baklo pospremila na pot do Ria de Janeira, kjer se bodo s slavnostnim odprtjem 5. avgusta začele olimpijske igre, prve v Južni Ameriki.

Olimpijska bakla bo najprej šest dni potovala po Grčiji, obiskala Marathon, po katerem je dobila ime najdaljša tekaška preizkušnja, in tudi begunski center Eleonas v Atenah, kjer bo nosilec bakle sirijski begunec, ki je v državljanski vojni izgubil nogo. Bakla bo v Brazilijo prispela 3. maja, nato pa bo 100 dni potovala po brazilskih mestih. Nosilo jo bo okoli 12.000 ljudi, prepotovala pa bo več kot 20.000 kilometrov.

"Svet so stresle krize, olimpijske igre pa v teh težkih časih nosijo sporočila upanja vsem ljudem. Ne samo Brazilcem, ampak ljudem po vsem svetu," je na prireditvi dejal predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.