Šport
0 ogledov

Baklo bo nosil Schwarzenegger

Med nosilci olimpijske bakle bo tudi guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger. Žurnal24 main
Organizatorji 21. zimskih olimpijskih iger v Vancouvru tudi dva dni pred začetkom 21. zimskih olimpijskih iger v Vancouvru nočejo razkriti podrobnosti v povezavi z odprtjem iger.

Tako predstavniki organizacijskega komiteja kot 4000 nastopajočih so doslej zaviti v molk, vseeno pa se pojavljajo nepreverjene informacije o podrobnostih, ki nas čakajo v noči na soboto. Približno 55 tisoč gledalcev na otvoritveni slovesnosti ter približno tri milijarde prebivalcev zemeljske oble si bo ogledalo predstavo avstralskega producenta Davida Atkinsa, ki po informacijah iz Kanade prav uživa v nevednosti informacij željnih novinarjev.

Vseeno pa je vse več govoric v povezavi s podrobnostmi. Skoraj najbolj potrjena je novica, da bo glasbena uspešnica izpred 25 let – We are the World, takrat namenjena boju proti lakoti v Afriki, prav na odprtju iger doživela reprizo, kar govori o fleksibilnosti prirediteljev, saj naj bi bila pesem tokrat namenjena pomoči žrtvam katastrofalnega potresa v Haitiju, ki je ta otok prizadel sredi januarja. Nekateri od več kot 70 sodelujočih pevcev pri pesmi, Barbra Streisand, Jonas Brothers in Kanye West, naj bi prišli tudi na samo prireditev.

Stoodstotno potrjena je novica, da na odprtje ne bo ameriškega predsednika Baracka Obame. Zastopal ga bo podpredsednik Joe Biden. Tudi uradna vladarica Kanade, britanska kraljica Elizabeta, ne bo prišla na kanadsko zahodno obalo. V Vancouvru bo britansko krono zastopala guvernerka Michaelle Jean, po rodu sicer prav s Haitija.

Posebnost odprtja iger je tudi, da bo to prvič potekalo na zaprtem prizorišču, v dvorani. Tako bodo imeli organizatorji v dvorani še več možnosti za nekatere tehnične elemente. Vsekakor so si vsi enotni, da gre pričakovati prav posebno prireditev, saj je proračun zanjo kar 27 milijonov evrov.

Ključno vprašanje odprtja je vsakič seveda, kdo bo zanetil olimpijski ogenj. Tudi tukaj je cela vrsta govoric, največ pa se govori o legendarnem hokejistu Waynu Gretzkyju, ki naj bi kot zadnji nosilec olimpijske bakle na koncu z gorečim hokejskim ploščkom zanetil ogenj. Njegov oče Walter bo v petek med nosilci olimpijske bakle.

Možni izbiri za zadnji del poti z olimpijsko baklo pa sta tudi hitrostna drsalka Cindy Klassen in kanadski košarkarski zvezdnik Steve Nash. Številni Kanadčani favorizirajo tudi Betty Fox, mater leta 1981 umrlega športnika Terryja Foxa, ki je zaradi svojega boja proti raku postal v Kanadi pravi nacionalni junak, drugi podpirajo na invalidski voziček priklenjenega Ricka Hansna, ki je v Kanadi zaslovel kot borec za pravice ljudi s tovrstnimi poškodbami.

Pred tem naj bi bil na stadionu med nosilci bakle zanesljivo tudi kalifornijski guverner z avstrijskimi koreninami Arnold Schwarzenegger, ki naj bi baklo predal legendarnemu britanskemu atletu, dvakratnemu olimpijskemu prvaku Sebastianu Coeju. Med nosilci bakle, ta bo v petek zaključila svojo 106 dni dolgo pot, naj bi bili tudi astronavtka Julie Payett, pevka Jann Arden in številne pomembne kanadske osebnosti.

Možnosti in opcij prireditve in izbora sodelujočih je veliko, saj Mednarodni olimpijski komite prirediteljem pušča precej proste roke. Edini pogoji, ki jih morajo prireditelji izpolniti, so slavnostni vhod tekmovalcev na stadion, izpuščanje golobov – simbola miru – in stavek ob odprtju: "Igre so odprte."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.