Šport
90 ogledov

Balent: Podržavljanja športa ne bo

Drago Balent Anže Petkovšek
Računsko sodišče je v revizijskem poročilu o poslovanju Fundacije za šport (FŠO) v letu 2010 ugotovilo, da je FŠO nepravilno razdelila skoraj 2,4 milijona evrov.

Drago Balent, direktor FŠO, je dejal, da bodo zato v državni zbor dali spremembe zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije.

Balent je dodal, da so bile spremembe danes usklajevane z Olimpijskim komitejem Slovenije (OKS), o čemer bo prihodnji torek razpravljal izvršni obor OKS. Duhove buri zlasti nova predlagana sestava sveta FŠO, ki je lani razdelil 13 milijonov evrov, letos pa devet; denar prihaja pretežno iz koncesijskih dajatev od iger na srečo Športne loterije in Loterije Slovenije.

"Podržavljanja športa ne bo. Novi svet FŠO bo imel 17 članov, od tega bo eden prišel iz ministrstva za finance, dva iz skupnosti občin, ostalih 14 pa iz civilne družbe. Štirje bodo prišli iz olimpijskih športov individualnih športnih panog s soglasjem OKS in strokovnega sveta, dva iz ekipnih športov, dva iz občinskih športnih zvez po regionalnem ključu, enega bodo izbrali športniki med sabo, dva bosta predstavnika športnih zvez, ki se ukvarjajo pretežno z rekreacijo, dva iz neolimpijskih športov, invalidskih organizacij in miselnih športov ter en predstavnik stroke iz fakultete za šport. Ena zveza bo imela le en glas v svetu FŠO in ne bo mogla kandidirati za več mest. Za vse funkcije bodo potekale neposredne volitve po protokolu OKS v odprti listi in ne v 'paketu' kot doslej. Ta sprememba je nastala na predlog OKS. Vlada ne bo mogla zamenjati nobenega izmed teh izvoljenih članov sveta in bi bile v primeru odstopa potrebne nadomestne volitve," je nanizal Balent.

Računsko sodišče je ugotovilo, da merila za razdeljevanje sredstev niso bila jasno določena, pritožbena komisija pa naj ne bi delovala po istih merilih kot svet FŠO. "O strokovnih službah FŠO računsko sodišče nima pripomb. Svet FŠO mora v popravljalnih ukrepih določneje definirati merila. Zanimivo pa je, da se računsko sodišče v preteklosti v reviziji delovanja fundacije po starem pravilniku, ko je svet vodil Tone Vogrinec, ni opredelilo tako ostro, čeprav stari pravilnik ni bil tako podroben, kot je veljavni, uporabljen leta 2010. Svet fundacije je v zadnjih letih sicer poskušal dvakrat spremeniti pravilnik, vendar s tem tedanja zasedba na pristojnem ministrstvu ni soglašala. Zato tudi ni prišlo do obravnave v državnem zboru. Upam, da bo sedanji svet FŠO 15. junija spremembe zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije sprejel, potem ga bo obravnavalo ministrstvo in ga predalo v sprejem državnemu zboru," je pojasnil Balent.

V dvojni vlogi bo Balent do 15. julija, ko bo spremembo narekovala drugačna ureditev, ki jo bo sprejemal državni zbor. Na mestu direktorja FŠO je od leta decembra 2007, 15. marca letos pa je postal tudi vršilec dolžnosti direktorja direktorata za šport. "Moja trenutna edina zaposlitev je funkcija direktorja FŠO. Letos smo na FŠO opravili svoje delo in že razdelili ves razpisan denar, zato športnim zvezam ni bilo treba čakati rebalansa proračuna. Sam sem priskočil na pomoč ministrstvu in smo že rešili težave z zaposlovanjem trenerjev, prav tako pa smo ohranili javna sredstva za šport v podobni višini kot lani. FŠO upravlja svet fundacije, kar je zapisano tudi v 10. členu veljavnega zakona. Direktor je na čelu strokovne službe in brez sveta ne more narediti nič. Predsednik sveta je Bogdan Gabrovec, ki je bil član tega organa tudi v letu 2010, ko je svet vodil Peter Kukovica," je o svoji dvojni vlogi povedal Balent.

Še pred odločbo računskega sodišča o poslovanju FŠO pred dvema letoma je protikorupcijska komisija izrazila pomislek o spremembah zakona o preoblikovanju Loterije Slovenije, po katerem se bo spremenil način izbora članov sveta FŠO, administrativne naloge pa naj bi na FŠO opravljali zaposleni na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Pozitivna Slovenija in Socialni demokrati so proti obravnavi vladnega predloga v državnem zboru po hitrem postopku, ker so prepričani, da "vlada podržavlja šport". To je sicer Balent odločno zavrnil.

Balent je o "južnokorejskem sporu" in izvolitvi Janeza Kocijančiča v predsedstvo Mednarodne smučarske zveze dejal: "Janez Kocijančič, ki ga cenim kot uglajenega človeka, je uspel tudi zaradi svojega dela in sposobnosti. Upamo, da bomo tudi za njim imeli kakšnega predstavnika v vodstvu te mednarodne zveze. Zelo pomembno je, da bi imeli v športnih mednarodnih organizacijah čim več slovenskih predstavnikov. Denarno stanje v SZS pa je porazno in še pred 14 dnevi niso imeli niti denarja za plače. SZS FŠO še vedno dolguje denar za nepravilno uporabljena sredstva za razsvetljavo na skakalnici v Kranju, ker smo jim pomagali in bodo sredstva nakazali v treh obrokih."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.