Šport
4 ogledov

Ballan kot metek do naslova prvaka

Italijani so dobili novega kolesarskega junaka. To je Alessandro Ballan, ki je n Žurnal24 main
Zmagovalec cestne kolesarske dirke na svetovnem prvenstvu v Vareseju je Italijan Alessandro Ballan. Dobro so nastopili tudi Slovenci. Kristijan Fajt je bil 16., Gorazd Štangelj pa 18.
 

Svetovno prvenstvo, cestna dirka (M)

1. A. Ballan (ITA) 6:37:30
2. D. Cunego (ITA) + 0:03
3. M. Breschel (DAN)
...
16. K. Fajt (SLO) + 1:01
18. G. Štangelj (SLO) isti čas
48. J. Brajkovič (SLO) + 4:53
64. B. Božič (SLO) + 10:33
...
M. Stare (SLO)*
G. Bole (SLO)*

* - nista končala dirke.

Z 260,25 kilometrov dolgo progo, razdeljeno v 17 krogov po 15 kilometrov in s skupno višinsko razliko kar 3525 metrov, je najhitreje opravil domačin Alessandro Ballan. Po dveh zmagah na klasičnih dirkah po Hamburgu in Flandriji je Ballan z naslovom svetovnega prvaka pred 200.000 glasnimi, predvsem italijanskimi navijači, prišel do uspeha kariere.

Ballan je dobra dva kilometra pred ciljem kot puščica švignil mimo ubežne skupinice in slavil zmago v velikem slogu. S tem je postal že 15. Italijan z naslovom svetovnega prvaka, skupaj pa je za naše zahodne sosede to že 19 naslov. Italijansko slavje je v spektakularni dirki, polni preobratov in predvsem taktiziranja, z drugim mestom dopolnil Damiano Cunego . Bron je po zaslugi Mattija Breschela odšel na Dansko. "Ni mi jasno, kaj se je zgodilo. Bodrenje navijačev me je poneslo, preprosto sem poletel. Vsi, še posebej Španci, so varovali Bettinija," je Ballan po veliki zmagi dejal za televizijsko hišo Eurosport.

Kristijan Fajt je bil najboljši Slovenec na 16. mestu. © Marjan Kelner

 

Ballan je na prestolu nasledil dvakratnega zaporednega svetovnega prvaka, rojaka Paola Bettinija , za katerega je bila to zadnja dirka v bogati karieri. Minuto za zmagovalcem je v cilj prikolesaril najboljši Slovenec Kristijan Fajt , dve mesti za njim pa se je uvrstil Gorazd Štangelj . Glavni slovenski adut Jani Brajkovič je bil tri kroge pred koncem v odličnem položaju. Bil je namreč v ubežni skupini. Videti je bilo, da je kombinacija prava, saj je bilo v njej kar nekaj favoritov, toda na žalost slovenskih ljubiteljev kolesarskega športa le ni bila. Glavnina je ubežnike ujela, v novi skupini, ki se je izoblikovala v predzadnjem krogu, pa Belokranjca ni bilo. "Imel sem noge. Lahko bi skakal, bežal, lovil, a bi bil na koncu okoli 15. mesta. Tako sem tvegal, čakal na Bettinija in Valverdeja, in na koncu ostal zadaj. Tak je naš šport, v bistvu je podoben loteriji," je dejal Brajkovič, podobnega mnenja je bil tudi selektor Martin Hvastija: "Za nami je čudna dirka, skregana z logiko. Pričakovali smo, da bo kombinacija z Brajkovičem uspešna, toda ni bila. Res ne znam razložiti nekaterih stvari, predvsem, kaj so na koncu delali Španci."

Janiju Brajkoviču se taktika tokrat ni izšla. © Luka Peskar

 

Pogorela je močna španska reprezentanca, ki se ni mogla vključiti v boj za kolajne. Na papirju so imeli najboljše moštvo, toda delali so napake, ki se jih ni dalo popraviti. Na tujem terenu so prepustili pobudo gostiteljem, preveč pa so pazili na prvega favorita, poslavljajočega se Bettinija. Predvsem to velja za favorita Oscarja Freireja in Alejandra Valverdeja ; slednji je ponovil napako z olimpijskih iger v Pekingu. Takrat je Špance sicer z zlatom rešil Samuel Sanchez , tokrat pa rešitve ni bilo. Italijani so proti koncu dirke, ki se je po zaspanem začetku začela odvijati šele v zadnjih štirih krogih, napadali kot ranjen lev, kar se jim je na koncu obrestovalo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.