Šport
4 ogledov

Ballan kralj Pirenejev

Na vrh prelaza La Rabasse je v dežju prvi prikolesaril Allesandro Ballan. Žurnal24 main
Po dnevu počitka so kolesarji z zahtevno gorsko etapo nadaljevali z Vuelto. Junak sedme etape je postal Italijan Alessandro Ballan, ki je osvojil etapo in oblekel zlato majico vodilnega.
 

Dirka po Španiji, sedma etapa

1. A. Ballan (ITA) 6:15,51
2. E. Mosquera (ŠPA) + 2:42
3. A. Contador (ŠPA) + 2:45
136. Gorazd Štangelj (SLO) + 29:55

Kolesarska dirka po Španiji se je v soboto po dnevu počitka nadaljeval s prvo gorsko etapo. Sedmo etapo dolgo kar 223 kilometrov od Barbastre do prelaza La Rabassa v Andori je dobil Italijan Allesandro Ballan . V cilju je imel več kot dve minuti prednosti pred Špancem Ezequielom Mosquero . Glavni favorit dirke Alberto Contador je v cilj prikolesaril kot tretji. Slovenec Gorazd Štangelj je v cilj prikolesaril s skoraj pol urnim zaostankom in zasedel 136. mesto.

Allesandro Ballan je imel največjega tekmca v mrazu in dežju. © Reuters

 
Etapo je zaznamovalo slabo in hladno vreme ter dolg pobeg v katerem je sodeloval tudi kasnejši zmagovalec etape Ballan. Peterica kolesarjev je pobegnila že na 18 kilometru. Na polovici etape so imeli ubežniki pred glavnino že 11 minut prednosti. V glavnini so tempo narekovali kolesarji Cofidisa in Astane . Dvajset kilometrov pred ciljem pa je Ballan ostal sam v ospredju. Z zalogo prednosti in ob pomoči slabega vremena je dosegel prvo zmago v letošnji sezoni. Z zmago je tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku. V glavnini pa je imel v ciljnem vzponu največ moči Alberto Contador, ki je pred ostalimi favoriti pridobil nekaj prednosti pred rojakom Carolosom Sastrejem in skoraj minuto prednosti pred Alejandrom Valverdejem .

V skupni razvrstitvi je vodstvo z današnjo zmago prevzel Ballan, z minuto zaostanka za Italijanom je na drugem mestu ameriški kolesar Levi Leipheimer . Francoz Sylvain Chavanel pa je na tretjem mestu z 21 sekund zaostanka za drugouvrščenim. Slovenski kolesar Štangelj je bolj proti koncu razpredelnice, za zmagovalcem ima skoraj eno uro zaostanka (57:59) in je trenutno na 151. mestu od skupno 161 kolesarjev.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.