Šport
84 ogledov

Baloh: Sara je človek, tudi ona greši

sara takanashi EPA
Ljubno ob Savinji bo prihajajoči konec tedna gostilo dve tekmi za svetovni pokal. Prva favoritinja za zmago je vodilna v skupnem seštevku za svetovni pokal Sara Takanashi.

Ljubno ob Savinji je pred desetimi leti prvič gostil tekmo v smučarskih skokih za ženske. Leta 2012 so se v Zgornji Savinjski dolini skakalke prvič merile za točke svetovnega pokala, pred tem so nastopale v celinskem pokalu. Orlice pred domačimi gledalci še niso stale na odru za zmagovalke, se pa zelo domače v Sloveniji počuti Sara Takanashi.

Slovenske skakalke so v celinskem pokalu - ta je bil pred svetovnim pokalom najvišja raven tekmovanj za ženske - zbrale 30 uvrstitev na oder za zmagovalke, največ med njimi, enajst, jih je osvojila Maja Vtič. V svetovnem pokalu imajo do zdaj 13 uvrstitev na zmagovalne stopničke, letos so jih osvojile šest. Slovenija ima v omenjenih tekmovanjih dve zmagi, pred Špelo Rogelj, ki je slavila leta 2014 v Lillehammerju, je leta 2005 zmagala Monika Pogladič, najboljša je bila v nemškem Baiersbronu, takrat še v celinskem pokalu.

Na domači tekmi svetovnega pokala na Ljubnem Slovenke še niso stopile na oder za zmagovalke, še najbližje sta bili Špela Rogelj in Katja Požun na četrtem mestu.

Odkar skakalke tekmujejo v svetovnem pokalu, se v Zgornji Savinjski dolini zelo domače počuti Japonka Takanashijeva, vodilna tekmovalka v skupnem seštevku. Na Ljubnem je dobila obe tekmi leta 2015 (na eni od dveh si je prvo mesto razdelila z Avstrijko Danielo Iraschko Stolz) in 2013, leta 2012 je bila dvakrat druga. Sicer pa v Sloveniji odlična tudi Iraschko Stolzeva, ki je leta 2014 dobila dve tekmi, ti sta bili sicer v Planici, dvakrat je bila druga Takanashijeva, istega leta je Japonka dobila še zadnjo tekmo v sezoni, ki je bila v Planici. Iraschko Stolzeva je v letih 2010 in 2011 dobila štiri tekme celinskega pokala na Ljubnem.

Razred zase je letos znova japonska najstnica, ki je na letošnjih tekmah le enkrat gledala v hrbet tekmice. V Nižnem Tagilu je zmagala Iraschko Stolzeva, Takanashijeva pa je bila druga.

"Sara je močna. Psihično in fizično. Moram reči, da se z njo toliko ne obremenjujem. Tudi dekleta se ne. Ni najbolje, da je samo ena na vrhu. Bili pa smo ji že blizu, Maja in Ema sta bili. Treba je počakati na priložnost. Sara je človek, tudi ona greši. Če si zraven, je treba le daleč skočiti in pristati v telemarku," meni glavni slovenski trener Stane Baloh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.