Šport
16 ogledov

Balotelli: "Če mi vržejo banano, jih ubijem"

Balotelli Italija reprezentanca trening plastenka priprave Coverciano EPA
Napadalec italijanske reprezentance Mario Balotelli je pred začetkom evropskega prvenstva na Poljskem in v Ukrajini zagrozil, da bo v primeru rasističnega žaljenja zapustil igrišče. Rasizem bi lahko bil velik problem letošnjega Eura, saj so zaradi nevarnosti doma ostali denimo tudi mnogi družinski člani temnopoltih angleških reprezentantov.

"Bomo videli, kaj se bo zgodilo na Euru. Upam, da ne bo težav, saj tega res ne bi prenesel. Ne prenesem rasizma, zame je to nesprejemljivo. Če bi se še enkrat zgodilo, bi šel z igrišča in odšel domov. Smo v letu 2012. Ne sme se zgoditi. Če mi bo na ulici kdo vrgel banano, bom šel v zapor, ker ga bom ubil," je Mario Balotelli povedal v pogovoru za France Football.

Napadalec Manchestra Cityja ima že kar nekaj izkušenj z rasističnimi napadi in izpadi navijačev po vsej Evropi. Sodniki in drugi funkcionarji na tekmah imajo pravico, da zaradi rasizma (po večini gre za tako imenovane opičje vzklike) prekinejo tekmo. Balotelli je bil tarča rasističnih vzklikov še kot igralec Interja, ko so ga v Torinu zmerjali navijači Juventusa.

Nogometaši stare dame so morali zaradi incidenta odigrati eno tekmo za zaprtimi vrati, v letošnji sezoni pa so si Balotellija v dresu Cityja za tarčo izbrali navijači Porta, ki so po tekmi Evropske lige zaradi opičjih vzklikov klubu priskrbeli kazen 20 tisoč evrov.

"Zelo dobro se spomnim tekme z Juventusom, ampak zabil sem tudi gol," se spominja Balotelli. "Moral sem se pretvarjati, da nisem slišal niti videl ničesar. Želel sem si igrati. Bil sem mlad. Na meni je bilo, da povem sodniku, ampak če bi mu rekel, naj prekine tekmo, potem ne bi zadel. Včasih si tako dober, da se ljudje ne morejo spomniti drugega načina, da bi te razjezili."

Balotelli je bil vpleten v še veliko hujši rasistični obračun, saj so nekoč v nekem baru v Rimu vanj metali banane. Italijan ganskih korenin je priznal, da je imela trojica "srečo", ker bi jih ob počasnejšem prihodu policije "uničil".

"Tista dva ali trije fantje so imeli srečo, ker je policija prišla takoj, sicer, prisežem, bi jih dobro zbrcal," pravi Balotelli. "Uničil bi jih. Upam, da se to ne ponovi. Sem črn in ponosen na afriške korenine. Mislim, da imam srečo, da sem črn. Ljudje pravijo, da sem črn fant, ki se zabava, služi denar in ima ženske. Ni res. Prelahko je soditi ljudi glede na to, kar vidiš."

Campbell: "Navijači z Eura v krstah"

Žgoče vprašanje rasizma na letošnjem Euru je podžgal tudi nekdanji angleški reprezentant Sol Campbell. Nedavno upokojeni nekdanji nogometaš Tottenhama in Arsenala je navijače opozoril, da bi se s turnirja lahko vrnili v krstah.

"Ostanite doma in glejte po televiziji. Ne tvegajte, saj bi lahko nazaj prišli v krstah," je dejal Campbell. "Uefa je storila napako, ker bi morali reči, da če si želijo prvenstvo, morajo rešiti te težave. Dokler ne bi videli velikega napredka, ne bi smeli dobiti turnirja."

Zaradi strahu pred napadi sta doma tako ostali družini temnopoltih angleških reprezentantov Thea Walcotta in Alexa Oxlada-Chamberlaina. V izvrstnem dokumentarnem filmu BBC je razvidno, kako so na tekmi ukrajinske lige napadli skupino azijskih navijačev, na Poljskem pa je mogoče slišati številne antisemitske slogane.

Oddaja BBC Panorama (Euro 2012: Stadiums Of Hate/Stadioni sovraštva, op. a.):

Komentarjev 1
  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 10:46 30.maj 2012.

    Rasiste in ksenofobe bi bilo potrebno zapreti v umobolnice, kjer bi bili na stroske druzine, ker gre vecinoma za posledico zlorab v mladosti ali zatrto homoseksualnost.