Šport
17 ogledov

Bankrot enega največjih ameriških klubov

Los Angeles Dodgers Kuroda EPA
Eno od najbolj slovitih bejzbolskih moštev v ZDA Los Angeles Dodgers je začelo postopek stečaja. Vodstvu ekipe ni uspelo sanirati dolgov, pokopal pa ga je neizveden dogovor o prodaji televizijskih pravic, vreden več milijard ameriških dolarjev.

Glavni krivec za bankrot Los Angeles Dodgersov naj bi bil komisar lige MLB Bud Selig, ki ni odobril predlagane kupčije za prodajo televizijskih pravic. Največjo izgubo bodo poleg gledalcev imeli igralci moštva, ki jim klub dolguje več milijonov dolarjev. "Dejansko ne vem, kaj to pomeni. Kolikor je meni znano, bom jutri na igrišču in metal," je pred naslednjo tekmo ekipe proti Minnesoti Twinsom dejal metalec Ted Lilly, ki mu klub dolguje tri milijone dolarjev.

Sicer Los Angeles Dodgers niso prva ekipa v bejzbolski ligi, ki je morala objaviti stečaj. Leta 1993 so bankrotirali Baltimore Orioles, lani pa Texas Rangers. Leta 2009 so se v hudih finančnih težavah znašli pri Chicago Cubs, a jih je rešil milijarder Joe Ricketts.

Los Angeles Dodgers so bili kot Brooklyn Dodgers ustanovljeni leta 1883, prvič so Svetovno serijo (veliki finale lige MLB) osvojili leta 1955. Ekipa se je tri leta kasneje preselila v Los Angeles, kjer pa se zmagovalni niz ni ustavil. V Svetovni seriji so bili najboljši še leta 1959, 1963, 1965, 1981 in 1988. Leta 1947 so bili prvo moštvo, ki je delo ponudilo temnopoltemu igralcu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.