Šport
48 ogledov

Barkolana spet v slovenskih barvah

barkolana Žurnal24 main
Na tradicionalni jadralski preizkušnji, že 43. Barkolani v Tržaškem zalivu je zmagala jadrnica slovenskega podjetnika Igorja Simšiča Esimit Europa 2, ki je tako ponovila uspeh iz lanskega leta.

Esimit Europa 2 z nemškim jadralcem Jochenom Schümannom kot skiperjem je največjo regato v Sredozemlju med Trstom in Koprom odlično začela, ob zmerni burji je bil v igri celo lanski rekord, ki ga je dosegla prav ta jadrnica (56 minut in 13 sekund), na koncu pa je veter v zadnjem delu močno popustil, tako da rekorda na regati tokrat ni bilo. Po hitrem startu je skoraj 31 metrov dolgi Esimit le še povečeval vodstvo ter prepričljivo in pričakovano slavil.

Jadrnica je registrirana na Cipru, največji lastnik pa je ruski Gazprom. Krmar je Schümann, 37-letnik, ki je bil dvakrat član zmagovite posadke na pokalu Amerike (2003, 2007) in trikrat najboljši na olimpijskih igrah (Montreal 1976, Seul 1988, Atlanta 1996).

"Ekipa je v Tržaškem zalivu trenirala dober teden in v tem času spoznala vse posebnosti jadranja v tem zahtevnem okolju s spremenljivim vetrom na različnih delih regatnega polja. Skupaj z navigatorjem Juanom Vilo, taktikoma Vasilijem Žbogarjem in Sidneyjem Gavignetom ter krmarjem Albertom Bolzanom smo izbrali odlično strategijo, ki se je obrestovala z novo zmago. Čestitke tudi ostali ekipi, opravili so izjemno delo," je dejal skiper Schümann. V 24-članski zvezdniški mednarodni posadki je bil tudi najboljši slovenski jadralec v olimpijskih razredih Vasilij Žbogar, srebrn (Peking 2008) in bronast (Atene 2004) na OI v razredu laser.

Tako kot lani je bila tudi letos druga slovenska Maxi Jena krmarja Mitje Kosmine. Maxi Jena je bila najboljša predlani, tokrat pa je že devetič osvojila drugo mesto in za Esimitom zaostala več kot 20 sekund. Slovenski uspeh je s četrtim mestom zaokrožil Veliki viharnik s krmarjem Dušanom Puhom; pred njim je bila na tretjem mestu hrvaška jadrnica Shining Umag.

Pet slovenskih zmag
Slovenija je na Barkovljanki, regata je dobila ime po predelu Trsta, ki nosi slovensko ime Barkovlje, doslej vpisala pet samostojnih zmag, če mednje štejemo tudi tisto iz leta 1994, ko je Dušan Puh krmaril Fanatic. Med letoma 1995 in 1997 je zmagala Gaia Legend, zato je slovenska posadka s Kosmino na čelu pokal prejela v trajno last. Predlani je bila prva Maxi Jena, ki jo je prav tako krmaril Kosmina.

Regata je bolj kot tekmovanje, v katerega se v absolutni konkurenci poda le peščica najdražjih in največjih jadrnic, predvsem velik turistični in jadralski praznik. Nastopilo je 1761 jadrnic, ki jih je po podatkih organizatorjev na obali spremljalo okrog 300.000 gledalcev. Leta 1969, na prvi Barkovljanki, je bilo na startni liniji 51 posadk. Tokrat je bila startna linija dolga skoraj dve navtični milji, tekmovanje pa je potekalo na 16,5 milj dolgem regatnem trikotniku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.