Šport
9 ogledov

Bartolijeva nova kraljica Wimbledona

Bartoli Lisicki OP Anglije Wimbledon finale tenis grand slam
1/27
EPA
Francozinja Marion Bartoli je presenetljiva zmagovalka letošnjega turnirja za grand slam v Wimbledonu. Petnajsta nosilka je po izpadu vseh največjih favoritinj v finalu ugnala Nemko Sabine Lisicki.

Marion Bartoli je v precej neizenačenem finalu ugnala nezbrano Sabine Lisicki v dveh nizih s 6:1 in 6:4. Francozinja je na s soncem obsijanem osrednjem igrišču Wimbledona osvojila svoj prvi naslov v All England Clubu.

15. nosilka je popolnoma izkoristila več kot očitno nervozno predstavo nemške 23. nosilke, ki je za vstopnico v finale ugnala tudi branilko naslova Sereno Williams, eno v nizu favoritk, ki jim na letošnjem turnirju ni uspelo priti do zaključnega dejanja.

Prvega niza konec po pol ure

Lisickijeva je sicer začetni udarec Bartolijevi vzela že v prvi igri, a ji je Francozinja vrnila z enako mero in ob 14 neizsiljenih napakah Nemke prvi niz dobila po nekaj več kot 30 minutah. Lisickijevo je na cedilu pustil tudi njen izvrsten servis, Bartolijeva pa ji ni pustila veliko udarcev s forehandom in se bližala prvemu naslovu za grand slam v karieri.

Lisickijeva je zapustila igrišče in se skušala zbrati, drugi niz začela bolje in obdržala začetni udarec, a nato zapravila štiri priložnosti za break na prvi servis Bartolijeve, kar je slednja izkoristila za hitro vodstvo z 2:1.

Solze tekle že pred koncem

Nemka je že na robu solz spet izgubila začetni udarec in zaostajala že z 1:4, pri 1:5 pa je imela Bartolijeva več možnosti za dokončno zmago. Lisickijeva se je uspela ubraniti in se nenadoma vrnila v igro, toda 28-letna Bartolijeva je še pravočasno odgovorila in s šestim asom potrdila največjo zmago kariere.

Bartolijeva je prva Francozinja z zmago na turnirjih za grand slam po Amélie Mauresmo, ki je galskim petelinom zadnje veliko slavje pripravila leta 2006. Osvojila je tudi prvi kos srebrnine na velikih turnirjih po kar 47 poskusih.

"Niti v najbolj norih sanjah"

"Kot majhno dekle sem sanjala o tem trenutku," je v intervjuju na igrišču takoj po zmagi povedala wimbledonska podprvakinja iz leta 2007. "Da sem z asom zaključila zmago v Wimbledonu ... Tega si ne bi mogla predstavljati niti v najbolj norih sanjah. Resnično kar ne morem verjeti, tako dolgo sem vadila svoj servis, sem ga pa vsaj prihranila ravno za najboljši trenutek na koncu!"

Lisickijeva je le skrušeno spremljala veselje Francozinje z ekipo, potem ko je presrečna zmagovalka na tribuni objela tudi svojega očeta in nekdanjega trenerja Walterja ter Mauresmojevo.

Konec rekordnega čakanja

"Malce me je prevzela ta celotna situacija," je priznala Lisickijeva. "Ampak potrebno je čestitati Marion, že je bila v takšnem položaju in perfektno se je odzvala."

Bartolijeva je na svoj prvi naslov čakala rekordno dolgo − niz 47 grand slamov je namreč podrl dosežek Čehinje Jane Novotne, ki je prav tako v Wimbledonu slavila leta 1998 na svojem 45. nastopu.

OP Anglije, Wimbledon, finale:

Ženske

Marion Bartoli (Fra/15) : Sabine Lisicki (Nem/23) 6:1, 6:4;

Dvojice

Bob Bryan/Mike Bryan (ZDA/1) : Ivan Dodig/Marcel Melo (Hrv/Braz/12) 3:6, 6:3, 6:4, 6:4.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.