Šport
9 ogledov

Basso za pol milijona evrov

Ivan Basso že težko čaka na vrnitev na kolesarske dirke. Žurnal24 main
Kolesarju Ivanu Bassu 24. oktobra poteče dveletna prepoved nastopanja, zato si je zmagovalec Gira 2006 že našel novo ekipo. V naslednji sezoni bo vozil za domači Liquigas.
 
 

Vem, da sem zgrešil in pripravljen sem do konca plačati svoje napake. Nikoli nisem prosil, naj mi znižajo kazen.

Ivan Basso

 
Prej ali slej je moralo priti do tega. Italijanski "padli" kolesarski šampion Ivan Basso je podpisal pogodbo z domačim Liquigasom , katerega član je tudi Matej Mugerli . Seveda pa Italijan za "zelene" letos še ne bo mogel nastopati, saj mu dveletna kazen, ki jo je dobil, ker je priznal sodelovanje z zloglasnim zdravnikom Eufemianom Fuentesom , poteče šele 24. oktobra. Podrobnosti pogodbe niso znane, v javnost pa so vseeno prišli nekateri podatki, in sicer, da je Basso Liquigasu obljubil dveletno zvestobo, v eni sezoni pa naj bi zaslužil za takega šampiona skromnih petsto tisoč evrov, poleg katerih bo prejel še dodatne denarne premije glede na svoje dosežke.

Zmagovalec Ivan Basso na Giru 2006 © AFP

 
"Vem, da sem zgrešil in pripravljen sem do konca plačati svoje napake. Nikoli nisem prosil, naj mi dajo nižjo kazen," je povedal Basso, potem ko so mu dosodili dveletno prepoved nastopanja, saj so ga povezali v tako imenovano Operacion Puerto. "Zdaj razmišljam samo še o svoji vrnitvi in tem, kako bom kolesaril leta 2009. Komaj čakam, da se vrnem," je še dodal Basso, ki je kljub suspenzu vseskozi vneto treniral. "Lahko smo zadovoljni, da nam je v klub uspelo pripeljati kolesarja, kot je Basso," je po podpisu pogodbe priznal predsednik Liquigas Sporta Paolo Dal Lago : "Šlo je za težko, a zavestno odločitev. Ivan je največji talent v italijanskem kolesarstvu, zato mu bomo pomagali, da si bo povsem opomogel, obenem pa ga bomo poskušali motivirati, da bo spet lahko posegal po najvišjih mestih." Zanimivo bo, kako se bo ekipa oziroma taktika kolesarjev Liquigasa s prihodom Bassa spremenila. "Večjih sprememb ne bo, saj je ogrodje ekipe dobro. Z Bassom bomo lahko na sam vrh računali na večdnevnih dirkah," je še dodal športni direktor Liquigasa Roberto Amadio .

 
 

Ivan je največji talent v italijanskem kolesarstvu, zato mu bomo pomagali, da si bo povsem opomogel, obenem pa ga bomo poskušali motivirati, da bo spet lahko posegal po najvišjih mestih.

Paolo Dal Lago

 
Ivan Basso je v svoji karieri leta 2006 dobil Dirko po Italiji, prej pa se je že dvakrat uvrstil na stopničke za zmagovalce na največji dirki, na Dirki po Franciji. Suspendiran pa je bil tik pred začetkom Toura leta 2006, potem ko so njegovo ime povezali z vzdevkom Birillo, ki se je pojavil v preiskavi, imenovani Operacion Puerto. Italijan je to sprva zanikal, dokončno pa se je zlomil leto pozneje tik pred domačim Girom. Takrat član Discovery Channela je izstopil iz ekipe in priznal, da je sodeloval z Eufemianom Fuentesom, vendar ni jemal nedovoljenih poživil. Vseeno je bil kaznovan in se bo naslednje leto spet lahko vrnil v kolesarsko karavano. Bo spet tisti Basso, ki ga je lahko premagal zgolj Lance Armstrong ? Se bo lahko vrnil med najboljše?

Basso: Ljubezen na prvi pogled
"Zame se je zanimalo kar sedem ekip, ki so iz meseca v mesec bolj pritiskale name. Vendar, ko je prišla ponudba iz Liquigasa, sploh nisem okleval. Zanje sem se odločil v sekundi. To je bila ljubezen na prvi pogled," je v enem izmed intervjujev povedal Basso in poudaril, da si leta 2009 želi, da bi se čim prej vrnil med najboljše: "Že nekaj časa ne dirkam in konkurenca v tem času ni spala. Cunego, Nibali, Ricco in Andy Schleck so bili že prej dobri, zdaj pa so odlični." Za konec je Basso tudi potrdil, da še vedno verjame, da lahko pri svojih 29 letih osvoji eno izmed največjih etapnih dirk.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.