Šport
8 ogledov

Bedene šokiral Kavčiča, Polona v polfinale

Aljaž Bedene
1/32
Saša Despot
Aljaž Bedene je v slovenskem dvoboju v drugem kolu challengerja v Ljubljani šokiral prvega nosilca Blaža Kavčiča, potem ko ga je ugnal z 2:6, 6:3 in 6:3. Polona Hercog, najboljša slovenska teniška igralka, je na turnirju WTA v Seulu v Južni Koreji v četrtfinalu s 6:3 in 6:1 premagala Slovakinjo Dominiko Cibulkovo, četrto nosilko. Hercogova, peta nosilka, bo v polfinalu igrala z 82. igralko z lestvice WTA Kazahstanko Galino Voskobojevo, ki je ugnala Rusinjo Vero Duševino s 6:2 in 6:3.

Blaž Kavčič, prvi nosilec in branilec lanske zmage, je v drugem kolu teniškega turnirja challenger BMW Ljubljana Open izpadel. V slovenskem obračunu ga je premagal Aljaž Bedene z 2:6, 6:3 in 6:3, ki bo v četrtfinalu igral s Špancem Ivanom Navarrom. Slednji je izločil Martina Fischerja z 2:6, 6:4 in 6:3.

V četrtfinalu bosta tako igrala dva Slovenca. Grega Žemlja, tretji nosilec, je že v sredo v drugem kolu premagal Srba Miljana Zekića 6:2, 3:6 in 6:2 in se bo za preboj v polfinale meril s Špancem Javierjem Martijem. V primeru zmag se bosta Bedene in Žemlja v polfinalu pomerila med seboj.

Kavčič in Bedene sta se v tednu dni pomerila dvakrat; v Banja Luki je turnirsko zmago slavil Kavčič. Tudi tokrat je kazalo, da bo razplet dvoboja podoben, saj je imel najvišje uvrščeni slovenski igralec na lestvici ATP (79.) vse niti igre v svojih rokah več kot uro dvoboja. Kavčič je tudi ob koncu dvoboja prišel do vodstva z 2:0, vendar prednosti v tretjem nizu ni obdržal in je nato do konca dobil eno samo igro.

"Vesel sem zmage in tudi potrditve, da imam trden in optimističen značaj. Tudi tokrat sem se boril do konca ter se kljub velikemu zaostanku obdržal v igri. Vesel sem zmage nad Kavčičem, veliko bolj, kot bi jo bil v Banja Luki, saj sem jo dosegel pred številčnim občinstvom na domačem igrišču," je bil vesel 22-letni Bedene, ki je na 240. mestu svetovne lestvice. Povsem je tudi pozdravil poškodbo zapestja, zaradi katere štiri mesece ni mogel igrati.

V dokaj "zaspanem" uvodnem nizu, v katerem je Bedene napravil veliko več napak, je Kavčič oddal le dve igri ter v drugem povedel s 3:1. Bedene pa se ni predal in je v peti igri po izenačenju na 30:30 z dvema odlično zaključenima točkama začel tlakovati pot k presenečenju. Postajal je vse hitrejši, njegovi udarci zanesljivejši, nosili pa so ga tudi glasni navijači. Že v naslednji igri je odvzel servis Kavčiču, ko je slednji dobil le eno točko. V osmi igri je izkoristil drugo žogico za "break" po zanimivi izmenjavi udarcev na mreži ter nato dobil še svoj servis.

Kavčič je dobil prvo točko odločilnega niza, vendar si je znova dve žogici za odvzem servisa priigral Bedene, Kavčič pa je osvojil prvo igro, pa tudi drugo, v kateri je z drugo priložnostjo odvzel servis tekmecu. Tretjo igro je Kavčič odprl z dvojno napako in odtlej je šel njegov voz le še navzdol. To je prekinil v sedmi igri, ko je izid znižal na 3:4, Bedene pa je v deveti na njegov servis prišel do dveh žogic za zmago in prvo izkoristil.

"Čestitam Bedenetu za odlično igro in mu želim, da bi prišel na tem turnirju čim višje. Počutil sem se zelo utrujenega, imel sem prepočasne žoge. Enostavno, na igrišču nisem čutil, da sem močnejši tekmec. V prvem nizu sem bil še dober, uspelo mi je, da sem razvil svojo igro, ki sem jo imel tudi pod nadzorom. Potem pa se je vse obrnilo, tudi sam ne vem, zakaj mi ni uspelo obrniti ritma igre. Počasi sem prihajal do žog, ki so bile tudi prekratke. Aljaž je postajal vse hitrejši in je izkoristil priložnost. Tudi pri 2:0 v tretjem nizu nisem čutil, da bi imel kakšno veliko prednost, že nekaj napak je povsem spremenilo potek zaključka dvoboja," je pojasnil Kavčič.

Hercog: "Zmaga mi veliko pomeni"

Polona Hercog in Slovakinja Dominika Cibulkova sta se doslej pomerili le enkrat, letos na turnirju za grand slam v Wimbledonu je prepričljivo zmagala Slovakinja s 6:1 in 6:2. Njun drugi medsebojni obračun je prinesel povsem drugačen razplet, na potek pa nazorno kaže število osvojenih točk, saj je Hercogova dobila 62 odstotkov vseh točk (67 od 108). Cibulkova, trenutno 22. na lestvici WTA, je dobila le štiri igre. Hercogova, 35. na svetovni lestvici, je slavila po uri in 25 minutah igre.

"Ta zmaga mi res veliko pomeni, saj se mi proti Cibulkovi ni izšlo ravno najbolje v Wimbledonu. Danes sem se s trenerjem taktično dobro pripravila, poskušala sem jo čim bolj potisniti z osnovne črte s 'top spin' žogami, ki ji ne ugajajo. Uporabljala sem veliko 'slice' udarcev in tudi velikokrat odigrala kombinacijo servis-mreža. V prvem nizu sem imela priložnosti za vodstvo s 3:1, a sem bila v ravno obratnem položaju (1:3), ker nisem izkoristila svojih priložnosti. Ostala sem mirna in se zbrala za vsako točko posebej, kar je bila na koncu zelo dobra taktika. Zelo sem vesela današnje zmage in gremo jutri naprej," je iz južnokorejske prestolnice sporočila 20-letna Mariborčanka.

BMW Ljubljana Open, challenger, 2. kolo:

Blaž Kavčič (Slo/1) : Aljaž Bedene (Slo) 6:2, 3:6, 3:6;

Seul, turnir WTA, četrtfinale:

Polona Hercog (Slo/5) : Dominika Cibulkova (Slk/4) 6:3, 6:1;
Galina Voskobojeva (Kaz) : Vera Duševina (Rus) 6:2, 6:3;
Klara Zakopalova (Češ) : Vania King (ZDA) 6:2, 4:6, 6:1;
Maria Jose Martinez Sanchez (Špa) : Julia Görges (Nem) 7:6 (8), 6:1.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.