Šport
24 ogledov

Bedene v polfinalu pričakal Žemljo

Aljaž Bedene Saša Despot
Aljaž Bedene je na krilih zmage proti rojaku Blažu Kavčiču premagal še Španca Ivana Navarra (2:0) in se uvrstil v polfinale challengerja v Ljubljani, kjer se bo pomeril z Gregorjem Žemljo.

Aljaž Bedene in Grega Žemlja, tretji nosilec teniškega turnirja challenger BMW Ljubljana Open, sta se uvrstila v polfinale, v katerem se bosta v soboto pomerila med seboj. Ljubljančan Bedene je izločil Španca Ivana Navarra s 7:5 in 6:3, Žirovničan Žemlja pa drugega Španca Javierja Martija s 6:4 in 6:3.

Italijan Paolo Lorenzi, četrti nosilec, je v prvem četrtfinalnem obračunu porazil Kanadčana Franka Dancevica s 6:3 in 6:0 ter bo v polfinalu najmočnejšega slovenskega teniškega turnirja igral z Nemcem Danielom Brandsom, ki je s 7:6 (5) in 6:4 presenetil drugega nosilca Argentinca Leonarda Mayerja.

Bedene v slovenski prestolnici nadaljuje z dobrimi predstavami. V četrtek je izločil Blaža Kavčiča, prvega nosilca in branilca lanske zmage ter najvišje uvrščenega slovenskega igralca na lestvici ATP (79.). Praktično brez možnosti za zmago je bil tudi njegov četrtfinalni nasprotnik. Devetindvajsetletni Navarro je trenutno na 212. mestu lestvice ATP, pred dvema letoma in pol pa je bil že na 67. mestu. Za razliko od Bedeneta je bil Žemlja v zadnjem četrtfinalnem obračunu v vlogi favorita, kar je z zanj neznačilno obrambno igro na igrišču tudi dokazal in po maratonski sedmi igri drugega niza, v kateri je bilo devet izenačenj, v deveti igri z udarcem ob črto izkoristil tretjo zaključno žogico za slovenski polfinalni obračun.

"Z Bedenetom se zelo dobro poznava, saj sva veliko skupaj trenirala. Oba natančno veva, kaj lahko pričakujeva v taktičnem pogledu. Mislim, da je moja prednost v tem, da imam več izkušenj iz podobnih obračunov, kot naju čaka, kot jih ima Bedene. Veselim se srečanja, ki bo gotovo zanimivo tudi za gledalce," je napovedal Žemlja. Še pred dvobojem mu je srečo v četrtfinalu zaželel Bedene, ki je dejal, da se nadeja dobre igre tudi v polfinalu.

"Letos še nisem igral proti takemu igralcu, ki igra netipično za Španca, z igro servis na mrežo. Bil sem precej boljši v uvodnem nizu, potreboval pa sem kar nekaj časa, da sem prišel do prednosti. Dejal sem si, da drugega niza ne bom izgubil, saj sem igral proti tekmecu, ki fizično ni najbolje pripravljen. Uspelo mi je odvzeti igro na servis Španca in potem je bilo lažje," je bil zadovoljen 22-letni Bedene.

Bedene je imel v uvodnem nizu kar nekaj težav, preden se je privadil na zelo napadalno igro Navarra, ki je bil ob vsaki najmanjši priložnosti na mreži. Prevečkrat je zgrešil preigravanja, da bi lahko prišel do prednosti, ki bi mu zagotavljala mirnejši potek prvega niza. Z lobom je v šesti igri prvič odvzel servis Špancu, ki pa je že v naslednji igri izkoristil prvo od dveh priložnosti za odvzem servisne igre. Ljubljančanu, ki so ga ponovno podpirali glasni navijači iz Slovana, v osmi igri ni izkoristil prednosti za brejk, v trinajsti pa mu je uspelo, da je na servis tekmeca povedel s 40:0 ter nato z drugo žogico, ko je ponovno dobro preigral Navarra na mreži, zaključil niz.

Drugi niz je praktično odločila četrta igra, v kateri je sodnik po številnih prestopih Špancu na servisu vendarle dosodil kazen, po kateri je Bedene povedel s 40:30. Navarro je bil nato v naslednji točki ponovno na mreži, Bedene pa je žogico, ki se je srečno odbila od mreže, poslal mimo njega v polje za vodstvo s 3:1. Potem sta igralca dokaj zanesljivo dobila igre na svoj servis. Deveto igro je Bedene začel z asom, prišel do vodstva s 40:0, po dvojni napaki se mu je Navarro nevarno približal (40:30), vendar je Bedene v naslednji točki zdržal pritisk in se veselil končnega uspeha.

"Ne spomnim se, kdaj bi toliko 'vrtel' iz backhand strani vsak drugi udarec. Na koncu sem bil tudi zelo potrpežljiv, ker je zaradi počasnega igrišča v Šiški težko dosegati točke neposredno iz servisa. Vedno sem našel tudi ustrezne odgovore za Martijevo igro na mreži in sem se zelo dobro branil. Do zmage sem prišel z obrambno igro, ki zame ni značilna," je ocenil Žemlja.

Po uvodnih štirih igrah, ko sta Marti in Žemlja dobila svoje servise, sta sledila dva brejka, Žemlja pa je prvi niz dobil v deseti igri, ko je imel Marti začetni udarec. Izgubljal je s 15:40 ter po daljši izmenjavi udarcev žogico poslal izven igrišča. Žemlja je prvo igro drugega niza zaključil z asom iz drugega servisa. Prve igre odločilnega niza so se začele z 0:15, zadnji od teh pa sta se končali z odvzemoma servisov. Po novi dolgi izmenjavi udarcev je Marti žogo poslal v avt in Žemlja je z odvzemom servisa povedel s 4:2. Nato je na svoj servis rešil sedem žogic za brejk Martija, sam pa je sedmo igro dobil po četrti prednosti. Dvoboj bi lahko dobil že v naslednji igri, vendar zaključne žogice ni izkoristil, to pa mu je uspelo po svojem začetnem udarcu.

BMW Ljubljana Open, challenger, četrtfinale:

Aljaž Bedene (Slo) : Ivan Navarro (Špa) 7:5, 6:3
Paolo Lorenzi (Ita/4) : Frank Dancevic (Kan/8) 6:3, 6:0
Daniel Brands (Nem) : Leonardo Mayer (Arg/2) 7:6 (5), 6:4
Grega Žemlja (Slo/3) : Javier Marti (Špa) 6:4, 6:3

Komentarjev 1
  • zic 16:34 23.september 2011.

    Bravoooo Benko!!! Jutr prletimo na polfinale!!!!!!