Šport
13 ogledov

Beguš: Reprezentanca je napredovala

Robert Beguš verjame v delo na dolgi rok. Žurnal24 main
Po tekmah z Belorusijo, prek katere se Sloveniji ni uspelo uvrstiti na EP, je selektor doživel precej kritik, kljub temu pa je v pogovoru za zurnal24.si našel veliko argumentov za napredek ekipe.
 

Preberite še ...

Slovenke brez EP

Kako bi ocenili zadnjo tekmo z Belorusijo v Celju?
Na drugi tekmi smo dobro začeli, odigrali kakovostno obrambo, na žalost pa se nam ni izšlo z zmago. Kljub temu menim, da je reprezentanca v zadnjem letu naredila velik korak naprej, čeprav se v zadnjih dneh pojavljajo očitki, da to ni res. Lani smo odigrali sedem tekem in vse izgubili. Letos smo odigrali osem tekem, od tega smo štiri izgubili (dve za gol), imeli dva remija in dva poraza. Če to ni napredek, potem jaz ne vem, kaj je.

Kritiki vam očitajo, da sta bili za zadnji SP in EP  previsoki oviri tako Avstrija kot Belorusija …
Ti ekipi sta veliko bolj izkušeni od nas. Mi imamo ekipo, ki je je ena najmlajših reprezentanc v Evropi. Povprečna starost, če ne štejem Odrove in Stafanišinove, ki sta bili zraven zato, ker sta se poškodovali Maja Zrnec in Amra Pandžič, je 21 let, kar je zelo malo.

Selektor pogreša več igralk, ki znajo zadeti od daleč. © IFP

 
Bi na odločilnih tekmah z Belorusijo kaj storili drugače, če bi se lahko vrnili v preteklost?
Mogoče. Na celjski tekmi smo imeli težave s poškodbama Odrove in Hrnjičeve, Varlečevi je bilo slabo, zato smo morali nekoliko improvizirati. Ne glede na to sem bil že prej prepričan, da bomo zmagali. Bili smo blizu, za napredovanje pa je bil zaostanek prevelik. Razlika je velika v zunanji vrsti, saj se danes brez strelov od daleč rokomet težko igra. Dve igralki takšnega profila imamo na desni strani, na levi ne. Nasprotniki pa imajo pet igralk, ki lahko streljajo z desetih metrov.

Največjo težavo so v Celju predstavljali streli s skrila in izgubljene žoge.
Res je, s krila smo imeli zelo slabo realizacijo. Pri rezultatu 4:2 in 5:2 smo imeli šest zrelih priložnosti, tudi iz protinapada nismo uspeli doseči zadetka. Če bi nam uspelo priti na šest ali sedem zadetkov razlike, je vprašanje, kako bi se srečanje razpletlo. Vendar je tudi to del odraščanja.

 
 

Na prvi tekmi smo imeli 18 minut izključitev. Če se ne boriš, ne moreš dobiti izključitve.

Robert Beguš

 
Kaj pa kritike, ki namigujejo na to, da so starejše igralke v preteklosti bolj živele za rokomet?
Mogoče so bolj živele za rokomet, da pa se dekleta niso borila, ni res. Na prvi tekmi smo imeli 18 minut izključitev. Če se ne boriš, ne moreš dobiti izključitve. Po drugi strani smo dobili 25 golov od Belorusije, ki ima močno zunanjo linijo. To je dober rezultat. Borbenost je torej bila, ne bežimo pa od dejstva, da je bilo veliko napak.

Naše rokometašice ne bodo nastopile v Makedoniji. © Gregor Katič

 
Največji primanjkljaj in plus slovenske reprezentance v primerjavi z drugimi.
Naš navečji primanjkljaj je v bazi. Reprezentanco moramo sestaviti iz 50 ljudi, nekatere ekipe, s katerimi igramo, pa imajo tudi po 1000 igralk, med katerimi lahko izbirajo. Morda niso vse potencial za reprezentanco, ampak Francija, Norveška in Danska imajo gotovo 500 takšnih igralk. Naša prednost pa je lahko v tem, da je Slovenija majhna in lahko spremljamo vse igralke, da se borimo bolj kot drugi in gojimo sodoben model igre.

 
 

Naš največji uspeh je bil osmo mesto na SP, ko so za nas igrale štiri tujke. Trenutno ne igra nobena.

Robert Beguš

 
Vidite rešitev problema majhne baze tudi v podeljevanju državljanstev?
Rad bi poudaril, da je bil naš največji uspeh osmo mesto na SP, ko so za nas igrale štiri tujke. Trenutno ne igra nobena. Štiri tujke v ekipi, ki jo je tedaj sestavljalo 12 igralk, so pomenile skoraj 40-odstotni delež. Gotovo imamo težave na desnem krilu in levem zunanjem položaju. Problematičen je predvsem slednji, saj imamo za krilo zaledje tudi v mlajših reprezentančnih kategorijah. V preteklosti so tuje igralke , ki so prišle v Krim, tam ostale, takšnih rokometašic pa bo vedno manj.

Do kdaj imate pogodbo z RZS?
Do 31. avgusta, do konca tega olimpijskega cikla. Pred enim letom, ko sem začel delati s to reprezentanco, sem naredil 4-letni program, zato očitki, da nimamo vizije, ne držijo. Program vsebuje 40 dni aktivnosti na leto, znotraj tega 15 tekem. V takšnem ritmu bodo imele igralke, ki imajo zdaj v povprečju od 15 do 20 tekem, čez čas 50 ali 60 tekem, kar so že določene izkušnje.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.