Šport
52 ogledov

Belgijcu naposled uspel tudi pobeg

Thomas De Gendt Profimedias
V Saint-Etiennu se je začela 69. kolesarska dirka Dauphine Libere. Prvo, 170 kilometrov dolgo etapo s startom in ciljem v Saint-Etiennu je po samostojnem pobegu dobil belgijski kolesar ekipe Lotto Soudal Thomas De Gendt, ki je imel na koncu 47 sekund prednosti pred Francozom Axlom Domontom.

Italijan Diego Ulissi na tretjem mestu je zaostal 59 sekund. Glavna skupina je ciljno črto prečkala z zaostankom 59 sekund, od Slovencev pa se je v njej najbolj izkazal Grega Bole (Bahrain Merida), zasedel je 13. mesto.

Thomas De Gendt, ki se je veselil svoje jubilejne, desete zmage v profesionalni karieri, pred tem je že dobil težki etapi na Touru in Giru, tega je leta 2012 končal na tretjem mestu, je bil na zelo razgibani etapi, polni vzponov in spustov, najprej član ubežne skupine. Ta se je počasi redčila, na zadnjem vzponu pa se je Belgijec, za katerega je bila to prva zmaga v sezoni, otresel še zadnjega tekmeca Francoza Domonta.

"Dirka mi je bila vedno všeč. V preteklosti sem na njej že velikokrat poskušal s takimi pobegi, a mi do danes ni uspelo. Mislim, da so bili ključni za zmago spusti, na njih je bilo važno, da sem bil enako hiter kot glavnina. Moj glavni cilj je bila majica za gorske cilje, ki jo bom poskušal obdržati do konca, a osvojil sem še precej več. Ta zmaga je lepa reklama za našo ekipo, rumeno majico pa bom poskušal držati vsaj do kronometra v četrti etapi," je po zmagi dejal De Gendt.

V glavni skupini so v cilj prišli tudi glavni favoriti Britanec Chris Froome, Avstralec Richie Porte, Francoz Romain Bardet, Italijan Fabio Aru, Španca Alberto Contador ter Alejandro Valverde, Irec Daniel Martin, Danec Jakub Fuglsang in Kolumbijec Esteban Chaves, ki se po dolgem času vrača na tekmovanja, zaradi poškodbe kolena ga na dirkah ni bilo vse od februarja.

V njej pa ni bilo preostalih dveh slovenskih predstavnikov, še dveh predstavnikov ekipe Bahrain Merida. Jani Brajković, ki je na tej dirki že doživljal zvezdniške trenutke, leta 2010 jo je namreč dobil, je zaostal dve minuti in devet sekund ter zasedel 63. mesto, Borut Božič je bil na repu karavane, z zaostankom 16 minut in sekunde se je uvrstil na 163. mesto, z njim so v cilj prišli še nekateri sprinterski specialisti, kot sta na primer Norvežan Alexander Kristoff in Francoz Nacer Bouhanni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.