Šport
64 ogledov

Belgijcu zahtevna dirka, Roglič najboljši Slovenec

 Greg Van Avermaet EPA
Belgijec Greg Van Avermaet je novi olimpijski prvak v cestni dirki. Srebro v Riu de Janeiru je po 237,5 km izjemno zahtevne dirke osvojil Danec Jakob Fuglsang, bron pa Poljak Rafal Majka. Slovenci niso bili v ospredju, najboljši je bil na koncu Primož Roglič na 26. mestu.

Roglič je za zmagovalcem zaostal 9:38 minute, Jan Polanc in Simon Špilak sta zaostala 20 minut, prvi je bil 52., drugi pa 57. medtem ko Matej Mohorič ni dokončal današnje preizkušnje.

Cestna dirka se je izkazala za izjemno zahtevno. Kocke, klanci, vročina, veter, zahtevni spusti in zavoji so močno oteževali delo kolesarjev, kmalu po začetku pa so ga še dodatno otežili ubežniki, spredaj se je zbrala zelo dobra šesterica, v njem sta bila denimo nekdanji svetovni prvak Poljak Michal Kwiatkowski in Rus Pavel Kočetkov, ki sta od teh najdlje vztrajala.

Dirka se je začela odločati v zadnjih 100 km. Kakšnih 77 km pred ciljem je onemogel Matej Mohorič, približno tri km za njim Jan Polanc, nakar so se začeli prvi napadi. Roglič je hitro pokazal, da je v glavnini, videti ni bilo Špilaka, to pa se je nekaj kilometrov kasneje potrdilo, ko je Roglič pokril napad in nekaj trenutkov vztrajal v ospredju, a ko je popustil, je hitro zdrsnil v ozadje. Špilaka v glavnini ni bilo.

Majka je zadnji spust premagoval z Italijanom Vincenzom Nibalijem in Kolumbijec Sergiom Henaom, ki pa sta padla, Poljak se je uspel izogniti brazilskem asfaltu. Na ciljno ravnino je prišel sam, a sta se zadaj v lov podala Fuglsang in Van Avarmaet, ga ujela, skupaj so premagovali nekaj zadnjih sto metrov, v sprintu pa je bil najmočnejši Belgijec.

Simon Špilak: "Za mene bi morala biti olimpijske igre decembra, seveda ne v kakšnem tropskem kraju. Vročina mi je spet ponagajala, a je, kar je, na vreme nimam vpliva. Po 150 kilometrih mi je začel kuhati motor, kmalu zatem pa je crknil. Že na prvem vzponu sem spoznal, da se ne bom mogel enakovredno boriti. A nisem hotel odstopiti, na olimpijskih igrah nekaj velja tudi, če prideš v cilj. Malce sem razočaran, a dal sem vse od sebe, enostavno boljši nisem mogel biti."

Jan Polanc: "Hitro sem uvidel, da noge niso bile prave, tako da sem na koncu le želel priti do cilja, saj so to le olimpijske igre. Mislim, da ne smemo biti razočarani, saj je vsak dirkal po svojih najboljših močeh. Že preden smo prišli v zadnje kroge, smo videli, koliko je ura. A enostavno nismo mogli ničesar storiti. V našem športu na žalost ne moreš postaviti drugega v igro."

O 2016, cestna dirka (M), izidi:

1. Greg Van Avermaet (Bel) 6:10:05
2. Jakob Fuglsang (Dan)
3. Rafal Majka (Pol) + 0:05
4. Julian Alaphilippe (Fra) 0:22
5. Joaquim Rodriguez (Špa)
6. Fabio Aru (Ita)
7. Louis Meintjes (JAR)
8. Andrey Zeits (Kaz) 0:25
9. Tanel Kangert (Est) 1:47
10. Rui Costa (Por) 2:29
...
26. Primož Roglič (Slo) 9:38
52. Jan Polanc (Slo) 20:00
57. Simon Špilak (Slo) isti čas
Matej Mohorič (Slo) dirke ni končal

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.