Šport
67 ogledov

Belgijec presenetljivo do rumene majice

dirka po sloveniji
1/16
Saša Despot
Belgijec Jens Keukeleire je zmagovalec prve etape kolesarske dirke Po Sloveniji, ki se je po 175,7 km s ciljnim sprintom končala v Kopru.

Član ekipe Orica GreenEdge je tudi prvi nosilec rumene majice vodilnega. Drugi je bil Italijan Diego Ulissi iz Lampreja, tretji pa Britanec Scott Thwaites iz Bore Argona.

Uvodna etapa slovenske kolesarske pentlje se je začela pred legendarno ljubljansko dvorano Tivoli, na poti proti Kopru pa je 141 tekmovalcev soočila s štirimi letečimi cilji in tremi vzponi tretje kategorije. Že na Igu se je za beg odločilo pet kolesarjev, ki so hitro večali razliko, glavnina pa se s tem ni obremenjevala.

Po 50 kilometrih etape se je namreč odločila, da malo bolj pritisne na pedala, razlika od peterice, v kateri sta bila tudi dva Slovenca, Jon Božič za Adrio mobil in Tilen Finkšt za Radensko, pa se je hitro zmanjševala. Ekipi Dimension Data in Sky sta na čelu pelotona narekovali ritem, prednost se je zmanjševala še hitreje, se je ubežniki niso kar tako predali.

Da gre zares, je bilo jasno na poti proti Gažonu, ko marsikdo ni več zmogel, močan ritem pa je vzpon glavnino pošteno razbil; tudi marsikaterega sprinterja je tam zmanjkalo. Po 156 km je bilo bega dokončno konec, v zadnjih desetih kilometrih pa so začeli zadnji poizkusi. Ti niso bili uspešni, na koncu je vendarle prišlo do sprinta - vendar brez Britanca Marka Cavendisha, Italijana Elie Vivianija ali Slovenca Marka Kumpa -, v katerem pa je bil najhitrejši Keukeleire, ki je s tem tudi oblekel rumeno majico vodilnega.

"Zaključek etape je bil zelo zahteven zaradi vseh vzponov. Etapa je bila težka, a dobra zame. Vedel sem, da sem hiter, a ne najhitrejši. Posebna zahvala gre Jacku Haigu, ki me je pripeljal do sprinta," je po etapi razložil 27-letnik.

Najboljši Slovenec 21., smola za Novaka

Najboljši Slovenec v prvi etapi je bil Jure Golčer iz Adrie Mobila na 21. mestu, ki je zaostal tri sekunde, toliko kot tudi naslednji Slovenec Luka Pibernik iz Lampreja. V istem času je ciljno črto prečkal tudi Hrvat Radoslav Rogina iz Adrie na 25. mestu. Med petdeseterico so končali še Žiga Ručigaj na 41., Rok Korošec na 42. in Janez Brajkovič na 49. mestu, vsi so zaostali pol minute.

Zadnji vzpon na Gažon je bil nesrečen za lani najboljšega mladega kolesarja dirke Po Sloveniji Domna Novaka, član Adrie Mobila je tam padel in ostal brez možnosti visoko mesto v generalni razvrstitvi.

Že petkova etapa bo močno premešala vrstni red in dala prve odgovore, kdo se bo boril za končno zmago. Kolesarje namreč čaka 217,2 km iz Nove Gorice na Golte, štirje vzponi, dva prve kategorije, zadnji, ciljni, bo imel 7,3-odstotni povprečni naklon.

Dirka po Sloveniji, 1. etapa:

1. Jens Keukeleire (Bel/Orica GreenEdge) 4:27:33
2. Diego Ulissi (Ita/Lampre-Merida)
3. Scott Thwaites (VBr/Bora Argon) isti čas
4. Francesco Gavazzi (Ita/Androni) + 0:03
5. Sacha Modolo (Ita/Lampre-Merida)
6. Omar Fraile (Špa/Dimension Data)
7. Enrico Barbin (Ita/Bardiani)
8. Kristian Sbaragli (Ita/Dimension Data)
9. Luca Chirico (Ita/Bardiani)
10. Lorenzo Rota (Ita/Bardiani)
...
21. Jure Golčer (Slo/Adria Mobil)
23. Luka Pibernik (Slo/Lampre-Merida)
25. Radoslav Rogina (Slo/Adria Mobil) vsi isti čas
41. Žiga Ručigaj (Slo/Radenska) 0:30
42. Rok Korošec (Slo/Radenska)
49. Janez Brajkovič (Slo/repr. Slo.) vsi isti čas

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.