Šport
19752 ogledov

Belgijska šampionka se je odločila za evtanazijo

Marieke Vervoort Epa
"Ne morem več trpeti," pravi belgijska paraolimpijska in svetovna prvakinja.

"Postalo je pretežko, vedno bolj sem depresivna. Ne želim se več mučiti, zdaj izgubljam tudi vid. Še nikoli se nisem počutila tako," je v intervjuju za britanski Telegraph izjavila 38-letna belgijska paraolimpijska in scetovna prvakinja v sprintu Marieke Vervoort. Ta čaka na evtanazijo.

Pri 16 letih je zbolela za redko genetsko boleznijo, začeli so ji odpovedovati vsi organi. Znašla se je v invalidskem vozičku, vendar se ni nehala boriti. Najprej je igrala košarko na vozičku, kasneje se je usmerila v triatlon. A bolezen je napredovala, zato se je morala odreči tej športni panogi, preusmerila se je v atletiko.

Zadnje čase se je njeno stanje zelo poslabšalo, ne more več spati, zdravila pa ji več ne pomagajo. Že po paraolimpijskih igrah v Riu de Janeiru je izjavila, da se pripravlja na evtanazijo. "Nevrologinja je preživela celotno večer z mano, ko sem imela napad za napadom. Dejali so mi, da ne gre za epileptične napade, ampak, da je telo v takšnih bolečinah, da preprosto kriči. Ne morem več," je za Telegraph izjavila Vervoortova, ki je zdaj prejela dovoljenje za smrtno injekcijo.

Marieke Vervoort Magazin Po koncu paraolimpijskih iger želi umreti

Božič bo preživela v svoji hiši v Bruslju, njena zadnja želja pa je, da raztrosijo njen pepel ter da iz rdeče škatle spustijo bele metulje. Ni želela, da bi bili pri evtanaziji, ki je v Belgiji legalna od leta 2003, navzoči njeni starši. 

Brugge evtanazija Šport Prestavil svojo smrt zaradi tekme
Komentarjev 4
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 10:07 24.december 2017.

    nobenega niti prosil ne bom ,če me huda smrtna bolezen dobi,

  • Timotejka 14:29 23.december 2017.

    Tudi jaz ne bi želela staršev pri svojem samomoru. Ampak, ker evtanazija ni dovoljena, bi si nabavila en štrik. Štriki in smrt v gozdu so zaenkrat še dovoljeni.

  • vzev 13:05 23.december 2017.

    V Slovenija pa se na kaj takega še pomisliti ne sme. Vsako žival rajši uspavamo, kot da trpi. A človek mora pred smrtjo neznosno trpet, pa vsi samo gledajo.