Šport
9 ogledov

Belorusko presenečenje na Vuelti

Jevgenij Hutarovič si je dal duška s simpatično špansko hosteso. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
V soboto zvečer se je z nočim kronomentrom, ki ga je dobil Mark Cavendish, začela Vuelta. To nedeljo popoldne je na drugi etapi presenetil Belorus Jevgenij Hutarovič. Grega Bole je za zdaj 155.

Beloruski kolesar Jevgenij Hutarovič je zmagovalec druge etape jubilejne 65. kolesarske dirke po Španiji. V sklepnem sprintu v Marbelli je ugnal nekatera silovita imena kolesarskega sprinta - Britanca Marka Cavendisha, Američana Tylerja Farrarja in Italijana Alessandra Petacchija, ki so se zvrstili za njim.

Mark Cavendish je v poznih sobotnih urah svojo ekipo HTC Columbia pripeljal do zmage na uvodni preizkušnji dirke po Španiji. Že 75. ponovitev španske pentlje se je sinoči začela nekaj po 22. uri, na sporedu pa je bil moštveni kronometer pod reflektorji na ulicah Seville. Kolesari so se s svojimi ekipami podali na 13 kilometrov dolgo vožnjo na čas, prvič pa se je La Vuelta začela z nočno dirko. Najhitrejši so bili kolesarji ameriške HTC Columbie, Cavendish je tako po prvem poglavju dirke v skupnem vodstvu, drugi čas so z desetimi sekundami zaostanka dosegli člani italijanske Liquigas, tretji je bil danski Saxo Bank. Edini slovenski predstavnik na dirki Grega Bole je s svojo ekipo Lampre dosegel peti čas.

V skupnem seštevku je 25-letni Cavendish, ki je doživel nepričakovan poraz proti beloruskemu tekmecu, celo povečal skupno vodstvo pred najbližjimi zasledovalci, saj se je v sobotnem prologu v Sevilli veselil ekipne zmage z moštvom Columbie, danes pa je dobil nov časovni bonus. Belorus Konstantin Sivcov na drugem mestu zdaj zaostaja za 12 sekund. Težje delo čaka Cavendisha že v ponedeljek, saj se bo 3. etapa končala po vzponu tik pred ciljem, zato številni ljubitelji kolesarstva že ugibajo, kdo bo oblekel majico vodilnega na dirki. Edini slovenski kolesar na Vuelti, Grega Bole (Lampre - Farnese Vini), je drugo etapo končal na 177. mestu, dobro minuto za zmagovalcem. Skupno je na 155. mestu.

Sicer pa se je kolesar zahvalil sotekmovalcem iz moštva Columbie, ki so mu z zmago na ekipnem večernem kronometru v soboto priborili majico najboljšega na dirki. "Neverjetno. Moja prva etapa v Španiji in že majica vodilnega. A moja je le 10-odstotno, ostali del pripada ekipi," je pred drugo etapo povedal Cavendish in seveda se bo skupaj z ekipo potrudil, da bo imel najprestižnejši kos opreme na dirki oblečen še kakšen dan dlje, a najkasneje s prvimi resnimi vzponi ne bo več med kandidati za skupno visoko uvrstitev na koncu dirke.

Po 174 kilometrih druge etape je bila prav zmaga Hutaroviča v sklepnem sprintu na sloviti Costi del Sol največje presenečenje uvodnih dni španske kolesarske pentlje. Tekmovalec, ki doslej ni veljal za izrazitega sprinterja, čeprav je letos dobil eno od etap na dirki po Poljski, je v zadnjih 50 metrih ugnal tudi zmagovalca 15 etap na francoskem Touru. Pred tem je glavnina del televizijskega prenosa na etapi prepustila ubežnikoma, nato pa po načrtu pritisnila na pedala in 13 kilometrov pred ciljem je bilo jasno, da bo o zmagovalcu po pričakovanjih odločal sprint.

Vuelta, druga etapa:

1. Jevgenij Hutarovič (Blr/FdJeux) 4:35:41
2. Mark Cavendish (VBr/HTC-Columbia)
3. Tyler Farrar (ZDA/Garmin-Transitions)
4. Alessandro Petacchi (Ita/Lampre)
5. Manuel Cardoso (Por/Footon-Servetto)
177. Grega Bole (Slo/Lampre) +1:02

Vuelta, skupni vrstni red:

1. Mark Cavendish (VBr/HTC-Columbia) 4:49:35
2. Konstantin Sivcov (Blr/HTC-Columbia) +0:12
3. Peter Velits (Slk/HTC-Columbia)
4. Tejay van Garderen (ZDA/HTC- Columbia)
5. Matthew Goss (Avs/HTC-Columbia)
155. Grega Bole (Slo/Lampre) +1:02

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.