Šport
31 ogledov

Berto bo padel v 11. rundi

Dejan Zavec se nadeja, da ga bo pot zdaj zanesla čez lužo. (Foto: Anže Petkovšek Žurnal24 main
Dejana Zavca jutri ob 5.30 po slovenskem času čaka borba kariere. V "Bitki za Biloxi" mu bo kot četrti po vrsti njegov pas svetovnega prvaka v velterski kategoriji po verziji IBF poskušal odvzeti "ranjen lev" Andre Berto.

"Imam časa 12 rund, če bo padel kaj prej, tudi ne bom hud," je iz Biloxija sporočil Dejan Zavec. Slovenski boksarski šampion bo jutri v ameriškem Biloxiju četrtič branil naslov svetovnega prvaka v velterski kategoriji po verziji IBF. V "Bitki za Biloxi" mu bo težko prigarani pas poskušal odvzeti Američan s koreninami iz Haitija Andre Berto, ki prek Ptujčana išče pot nazaj proti vrhu.

Čustva pustiti ob strani

"Da me čustva in samozavest ne ponesejo prehitro," je želja Zavca, ki je kot glavno prednost izpostavil dejstvo, da je "slovenske gore sin". Ptujčan je znan kot športnik, ki ne menja zmagovalnega tima in tako bo tudi tokrat: "Nova bo le majčka, z mojima hčerkicama."

Nokaut v 11. rundi

"Če bo tudi dnevna forma prava, potem ne vidim razloga, da se ne bi borba razpletla po njegovih željah. Pričakujem Dejanov zmago z nokautom po dveh močnih udarcih. Bolj se nagibam, da se bo to zgodilo okoli 11. runde kot na začetku," je samozavesten kondicijski trener Zavca, Tomi Jagarinec. Za še dodatno dobro voljo so poskrbeli zadnji sparingi proti Kolumbijcu Joelu Juliu in klubskemu kolegu Sergiu Vartanovu: "Sparingi so bili vrhunski. Dejan je vsa navodila, ki jih je dobil od trenerja Dirka Dzemskega, izpolnil v celoti. Tudi sicer pa je povsem dominiral nad vsemi sparing partnerji. Če bo Dejan sparingom v borbi dodal še vsaj 20 odstotkov, kot ima v navadi, jaz ne vem, kaj bi se lahko zgodilo, da ne bi zmagal."

Berto je ranjen lev

"Berto prihaja kot ranjen lev in bo dal vse od sebe. Vsekakor lahko vsak premaga vsakogar. Na koncu mislim, da bo odločalo srce, kjer je Dejan dvakrat pred Bertom," je še dodal Jagarinec, ki se dobro zaveda, da bodo sodniki bolj naklonjeni Bertu: "Zagotovo bo moral Dejan biti boljši za vsakega gledalca, da bo lahko zmagal po točkah. Naklonjenosti sodnikov ne pričakujemo, prej obratno."

"Berto ima bolj občutljivo brado, ampak ima to lastnost, da se pobere in je še naprej nevaren. Torej, ni tako kot drugi, ko padejo na tla in nato niso več pri stvari," je še razpredal Jagarinec in priznal, da v ZDA z nasmeškom na obrazu razlaga, da je boksar z vzdevkom "Zver" vsaj v enem elementu izkušenejši od Zavca: "Berto je v temu, kolikokrat je bil na tleh, zagotovo izkušenejši od Dejana (smeh)."

Sparing s Floydom

Po Biloxiju in okolici so v dnevih pred borbo zaokrožile govorice, da naj bi Zavcu pri sparingu pomagal kar eden najboljših boksarjev vseh časov Američan Floyd Mayweather Jr., ki ga mimo grede 17. 9. čaka borba proti edinemu krvniku Berta, Victorju Oritzu. Čenče so hitro vnesle nemir med ameriško sedmo silo in tudi v tabor Berta, ki je nemudoma v izvidnico poslal "svoje" novinarje, da preverijo, če to drži. Govorice je zanikal kar sam Zavec in s tem poskrbel za eno skrb manj v taboru izzivalca. Jagarinec je sicer razmišljal, da bi Američane pustili v nevednosti, a slovenski šampion je znova upravičil svoj vzdevek – Mr. Simpatikus – in odgovoril z jasnim ne.

"Spoštujem Zavca"

Zavec si je s svojim odhodom prek luže pridobil lepo število simpatizerjev. Med njimi se je znašel tudi Lou DiBella, agent Berta. "Zavec prihaja v ZDA, da bo boksal z enim od najboljših boksarjev na svetu. To je pravi šampionski duh in odlika pravega šampiona, kajti dandanes mnogi prvaki držijo svoj pas kot talca," je Ptujčanu na dušo popihal izkušeni boksarski promotor. Kar nekaj lepih besed za najboljšega slovenskega boksarja vseh časov je našel tudi njegov nasprotnik: "Danes ni veliko prvakov, ki iz Evrope v ZDA pridejo braniti svoj naslov. Zavec prihaja in si tukaj želi ustvariti ime, zaradi tega ga spoštujem."

Zavec vs. Berto (statistika):

Dejan Zavec (Slovenija)
Datum rojstva: 13. marec 1976
Višina: 171 cm
Statistika: 33 borb – 31 zmag (18 s KO) – 1 poraz – 1 brez boja
Mesto na BoxRec lestvici: 5. mesto
Največje zmage:
Joel Mayo (25. 3. 2006, predčasna zmaga Zavca v 6. rundi (TKO), osvojil kontinentalni naslov prvaka po verziji WBO)
Isaac Hlatshwayo (11. 12. 2009, predčasna zmaga Zavca v 3. rundi (TKO), osvojil naslov svetovnega prvaka po verziji IBF)
Rodolfo Ezequiel Martinez (9. 4. 2010, predčasna zmaga Zavca v 12. rundi (KO), prvič ubranil naslov svetovnega prvaka po verziji IBF)
Rafal Jackiewicz (4. 9. 2010, zmaga Zavca po sodniški odločitvi, drugič ubranil naslov svetovnega prvaka po verziji IBF in se oddolžil za edini poraz v karieri)
Paul Delgado (18. 2. 2011, predčasna zmaga Zavca v 5. rundi (TKO), tretjič ubranil naslov svetovnega prvaka po verziji IBF in si odprl pot v ZDA)

Andre Berto (ZDA)
Datum rojstva: 7. 9. 1982
Višina: 174 cm
Statistika: 28 borb – 27 zmag (21 s KO) – 1 poraz
Mesto na BoxRec lestvici: 4. mesto
Največje zmage:
Miguel Figueroa (9. 12. 2006, predčasna zmaga Berta v 10. rundi (TKO), po tej zmagi so ga na ESPN.com razglasili za najobetavnejšega boksarja leta)
David Estrada (29. 9. 2007, predčasna zmaga Berta v 11. rundi (TKO), osvojil naslov po verziji NABF in postal izzivalec svetovnega prvaka po verziji WBC)
Miguel Angel Rodriguez (21. 6. 2008, predčasna zmaga Berta v 7. rundi (TKO), osvojil naslov po verziji WBC)
Luis Collazo (17. 1. 2009, zmaga Berta po sodniški odločitvi, drugič ubranil naslov po verziji WBC)
Carlos Quintana (10. 4. 2010, predčasna zmaga Berta v 8. rundi (TKO), četrtič ubranil naslov po verziji WBC)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.