Šport
19 ogledov

Bertoncelj: "Bron kot zlato!"

Sašo Bertoncelj je v prvem finalu SP končal kot osmi. (Foto: EPA)
1/10
EPA
Slovenski telovadec Sašo Bertoncelj je v na evropskem prvenstvu v gimnastiki v Birminghamu v finalu na konju z ročaji osvojil bron. Aljaž Pegan je ostal brez kolajne.

Slovenski telovadec Sašo Bertoncelj je na evropskem prvenstvu v Birminghamu v finalu na konju z ročaji z oceno 14,9 točke osvojil bronasto kolajno. Potem ko se je lani v Milanu sploh prvič v karieri prebil v finale EP, je letos že stopil na oder za zmagovalce. Zmagal je Britanec Daniel Keatings (15,6) pred rojakom Louisom Smithom (15,375).

Bertoncelj, ki je s tretjo oceno blestel že v petkovih kvalifikacijah, je danes v finalu doživljal pravo dramo. Nastop mu je kar dobro uspel, nekaj težav je imel pri rusu, ko so mu malo ušle noge, nato pa še pri magyarjevem vretenu, a se je uspešno izvlekel. "Pošteno povedano, je bila današnja vaja ena mojih slabših. Začel sem sicer bolje kot v kvalifikacijah, a pri vretenu se je zapletlo in komaj, komaj sem se izvlekel. Nisem vedel, če bom sploh imel še dovolj moči za seskok, a na koncu se je vse lepo izšlo," je po nastopu povedal Bertoncelj in razkril, da je imel pred nastopom kar nekaj treme, ki pa jo je pričakoval.

"Trema je bila, bila je pričakovana, a ne vem, zakaj je prišlo do težav pri vretenu. Morda mi je koncentracija malo padla, morda sem se ustrašil rezultata, a nič zato. A všeč mi je, da sem se ne glede na to, da sem bil tik pred padcem - na treningu ne bi našel toliko moči, da bi ostal na orodju -, lepo izvlekel in ne samo to, na koncu sem naredil tudi zelo lep seskok. In prav ta je bil tisti, ki me je danes rešil za kolajno," je pojasnil Škofjeločan.

Vse lepo in prav, a zapletlo se je tam kot že večkrat doslej: pri sodniški oceni. Sodniška komisija za izračun težavnosti sestave na konju mu je namreč prisodila 16,2 točke, kar je bilo glede na prikazano desetinko točke premalo. Če bi ostalo pri tej oceni, bi 25-letni Škofjeločan ostal tik za stopničkami na nehvaležnem četrtem mestu. A v slovenskem taboru so takoj vložili pritožbo na oceno in nato so se začele mučne minute čakanja. A sodniška komisija za pritožbe po ogledu videoposnetka ni imela druge izbire, kot da Bertonclju povsem zasluženo za desetinko točke dvigne oceno. Po dramatičnem razpletu se je tako letošnje prvenstvo za Bertonclja končalo z največjim uspehom kariere - bronasto kolajno. "Ko sem videl, da imam kolajno, še kar nisem mogel verjeti. Noge so mi odpovedale, ker sem bil tako vesel. Še zdaj se mi kar smeji, ko pomislim na to. Občutek je takšen, da ga najbrž nikoli ne bom znal prav opisati," je še dejal Bertoncelj in priznal, da je ta kolajna po toliko letih trdega dela in tudi kar nekaj nepotrebnih napakah zanj pravo olajšanje: "Lahko povem, da je zame ta kolajna vredna toliko kot zmaga!"

Pegan brez kolajne
Med ožjimi kandidati za odličja je bil tudi najizkušenejši slovenski telovadec Aljaž Pegan, ki je zlahka opravil kvalifikacije. 35-letni telovadec iz Trnovega je naredil preveč napak in v finalu na drogu osvojil končno 8. mesto. Zmagal je Grk Vlasios Maras, kar je njegov peti naslov evropskega prvaka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.